BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCİLERİNDE COVİD-19 KAYGI VE KORKUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ - TAVUT, KADRİYE VUSLAT (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada bir tıp fakültesi hastanesinde tıpta uzmanlık eğitimi gören asistan hekimlerin COVID-19 (coronavirüs disease 2019) ile ilgili kaygı ve korku durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu çalışmanın evrenini; Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tıpta uzmanlık eğitimini sürdüren 340 hekim oluşturmuş olup 291 kişiye ulaşılmıştır. Cevaplılık oranı %85.5'dır. Katılımcılara, Google form aracılığıyla hazırlanmış olan anket formu gönderilip gönüllü olarak doldurmaları istenmiştir. Anketin ilk bölümünde sosyodemografik özellikleri, ikinci bölümünde Koronavirüs Kaygı ve COVID-19 Korku Ölçeğini sorgulayan sorular bulunmaktadır. Ölçekten alınan puanlar arttıkça koronavirüs korku ve kaygı düzeyleri artmaktadır. Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 30.1±4.2'dir. Katılımcıların %55.7'si kadın, %57.0'si evli ve %31.3'ünün çocuğu vardır. Katılımcıların %8.9'unun kronik hastalığı mevcut olup, %16.8'i sigara kullanmaktadır. Kadınların, evlilerin, kronik hastalığı olanların, koronavirüs kaygı ve korku ölçek puanları anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Temel bilimlerde çalışanların, aktif nöbet tutanların ve COVID-19 ile alakalı hastanede yapılan ders/eğitim/seminere katılanların koronavirüs kaygı ve korku ölçek puanları anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak; Kadınların, evlilerin, kronik hastalığı olanların, Koronavirüs Kaygı ve COVID-19 Korku ölçek puanları anlamlı şekilde yüksektir. Temel bilimlerde çalışanların, aktif nöbet tutanların ve COVID-19 ile alakalı hastanede yapılan ders/eğitim/seminere katılanların ölçek puanları ise anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Tıpta uzmanlık öğrencilerinin COVID-19 salgınından ruhsal olarak olumsuz etkilendiği, salgın ile ilgili bilgi ve tecrübenin bu kaygı-korkuyu azalttığı görülmüştür. Tıpta uzmanlık öğrencileri ve diğer sağlık çalışanları açısından psikolojik desteğin ve salgın ile ilgili hizmet içi eğitimlerin devamlılığı sağlanmalıdır. Anahtar kelimeler: COVID-19, tıpta uzmanlık öğrencisi, salgın, kaygı, korku

In this study, it was aimed to determine the anxiety and fear of COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) of resident physicians studying in a medical faculty hospital. The universe of this descriptive and cross-sectional study; 340 physicians who continue their specialization training in medicine at the Fırat University Medical Faculty Hospital have reached 291 people. The responsiveness rate is 85.5%. The participants were asked to voluntarily fill in the questionnaire form prepared through the Google form. In the first part of the questionnaire, there are questions about sociodemographic characteristics, and in the second part, questions about the Coronavirus Anxiety and COVID-19 Fear Scale. As the scores obtained from the scale increase, the coronavirus fear and anxiety levels increase. The mean age of the participants in the study was 30.1±4.2. 55.7% of the participants are women, 57.0% are married and 31.3% have children. 8.9% of the participants have a chronic disease and 16.8% are smokers. The coronavirus anxiety and fear scale scores of women, married people, and those with chronic diseases were found to be significantly higher (p<0.05). The coronavirus anxiety and fear scale scores of those working in basic sciences, those who were on active duty, and those who attended the course/training/seminar held in the hospital related to COVID-19 were found to be significantly lower (p<0.05). In conclusion; Coronavirus Anxiety and COVID-19 Fear scale scores of women, married people, and those with chronic diseases are significantly higher. The scale scores of those working in basic sciences, those who were on active duty, and those who attended the course/training/seminar held in the hospital related to COVID-19 were found to be significantly lower. It has been observed that medical residency students are negatively affected by the COVID-19 epidemic, and knowledge and experience about the epidemic reduces this anxiety-fear. Continuity of psychological support and in-service training related to the epidemic should be provided for medical residents and other health workers. Keywords: COVID-19, medical resident, epidemic, anxiety, fear
The assessment of COVİD-19 anxiety and fear of students in medicine in a university hospital
Keywords: Halk Sağlığı