TBMM HÜKÜMETİ'NİN BOLŞEVİZM ALGISI, ANADOLU HAREKETİ VE BOLŞEVİKLER (1920-1922) - EKMEN, GÖKSEL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada 1917 Bolşevik İhtilali'nden sonra Rusya'da iktidara gelen Bolşevikler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığının temelini oluşturan Anadolu Hareketi'ni yöneten TBMM Hükümeti arasında gerçekleşen ilişkilerin hangi boyutlarda olduğu, her iki tarafın birbirinden nasıl ve ne düzeyde etkilendiği, TBMM Hükümeti için Bolşevizm ne ifade ettiği incelenmiştir. Türk Milli Mücadelesini zafere ulaştıran Mustafa Kemal Paşa, Anadolu Hareketi'nin başına geçtiği andan itibaren İtilaf Devletlerine karşı Sovyet Rusya ile ilişki kurmuştur. Anadolu Hareketi'nin Sovyetler ile başlattığı temasları TBMM Hükümeti sürdürmüş, bu süreç içerisinde Anadolu'da ve yurtdışında bulunan Bolşeviklerde faaliyetlerini artırmıştır. Çalışmamızda Sovyet Rusya ile kurulan ilişkilerin sonucunda Anadolu Hareketi ve Mustafa Kemal Paşa'nın karşısına siyasal bir güç olarak ortaya çıkan Bolşevikler ve Bolşevizm'in nasıl algılandığı incelenmiş, buna karşı TBMM Hükümeti'nin tavrı ele alınmıştır.

In this study, meaning of Bolshevism for Grand National Assembly of Turkey Government's, how the relationship effects both side, aspects of relations between Bolshevik Administration which got power after the Bolshecik revolution and Grand National Assembly of Turkey Goverment's which ruled the anatolian movement that constte the fundamental asset of Turkish Republic have been researched. Mustafa Kemal Pasha who won great achivement in the Turkish National war,had gotten in touch with Soviet Russia aganist allies.The contact of the anatolian movement had been maintained by Grand National Assembly of Turkey and at that time Bolsheviks in Anatolia and abroad rised their activity. In this study , perception of political power of Bolshevik and Bolshevism that revealed after the relations between Soviet Russia and Anatolian movement have been analyzed and Grand National of Turkey Goverment's attitute to this situation have been searched.
Grand National Assembly of Turkey Government's perception of Bolshevism, Anatolian Operation and Bolsheviks
Keywords: Tarih