SENKRON RELÜKTANS MOTORUN VEKTÖR KONTROLÜ - ÖZDEMİR, ÜLKÜ (Fırat Üniveristesi, 2004)
Değişken hızlı sürücü uygulamalarında, son yıllarda oldukça önem kazanan makinalardan biri de Senkron Relüktans Makine (SynRM)'dir. Relüktans moment prensibinden faydalanmak için yapılan bu makinalann çalışma yapısı, d ve q eksenindeki reaktans farklılığından dolayı, rotor konumunun en düşük relüktans değerini alması mantığına dayanmaktadır. Bu tez çalışmasında, SynRM'nin matematiksel modeli elde edilmiş, SynRM'nin kapalı çevrim akım açısı kontrol yöntemlerine uygulayabilecek şekilde gerekli denklemler çıkartılmış ve sayısal benzetim yapılmıştır. Yapılan benzetimde akım açısı kontrol yöntemlerinden biri olan momentin maksimum değişim oranı kontrolü kullanılmıştır. Yapılan sisteme daha sonra bulanık mantık denetleyicisi ilave edilerek akım açısının bulanık mantık denetimli vektör kontrolü yapılmıştır. Anahtar Kelimeler; Senkron Relüktans Makina, Akım Açısı Vektör Kontrolü, Bulanık Mantık Denetleyisici X

In the variable speed driver applications, one of the machines which get rather importance recently is the Synchronous Reluctance Motor (SynRM). This machines working structure which made for to benefit from the reluctance torque principle is lean on the logic of the getting minimum reluctance value of the rotor position, because of the reactance difference on the air gap. In this thesis, the mathematical model of the SynRM have been get the needed equations have been produced for to apply on the SynRM' s closed loop current angle control structure and digital simulation have been made. In the simulation, the maximum rate of change of the torque control have been used, which is the method of the current angle control. Current angle's fuzzy logic controlled vector control have been made, after adding fuzzy logic controller to the system. Keywords: Synchronous Reluctance Machines, Current Angle Vector Control, Fuzzy Logic Controller XI
Vector control of synchronous reluctance motor
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering