KENTSEL YERLEŞİM ALANLARINDA FİZİKİ PLANLAMA MEMNUNİYETİNİN ARAŞTIRILMASI: ERZİNCAN ÖRNEĞİ - ŞİRANLI, YUSUF TUĞRUL (Fırat Üniveristesi, 2015)
Kentler, insanların ortak yaşamlarını sürdürdükleri yapısal ortamın, yani ortak hayatın varlık nedeni ve yaşama alanıdır ve günümüze kadar geçirdikleri evrim içinde zaman zaman planlanmış, tasarlanmışlardır. Cumhuriyet döneminden itibaren Türkiye'de hızlı bir kentleşme yaşanmaya başlamıştır. Eski ve köklü bir tarihe sahip olmasına rağmen geçirdiği deprem felaketleriyle hep hatırlanan Erzincan kentsel alanların fiziki planlanmasında insan ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir yapıya sahiptir. Özellikle 1992'de yaşanan deprem felaketinden sonra kent fiziki planlaması daha iyi yapılarak kentsel donatı alanları geliştirilmiştir. Bu yüksek lisans tezinde, Erzincan ilinin yeni yerleşim alanları, fiziki planlama esaslarına göre incelenmiştir. Kentlerin sağlıklı bir şekilde yerleşimine katkıda bulunmak, kullanıcılarında ihtiyaçlarına cevap veren kentsel alanlar düzenlemek için bu tez çalışması hazırlanmıştır. Böylece kentsel tasarımda ideal düzenlemenin planlaması amaçlanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, şehircilik ile ilgili genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kentleşme ve kent planlaması konuları hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde kentsel donatı alanları hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde Erzincan kent merkezindeki kentsel donatı alanlarına dair mevcut durum tespiti yapılmıştır. Beşinci bölümde Erzincan kent merkezindeki farklı mahallelerde yaşayanların kentsel donatı alanlarındaki memnuniyetleri bir anket çalışmasıyla değerlendirilmiş ve istatistiki bilgiler verilmiştir. Altıncı bölümde ise kentsel alanların fiziki planlama esaslarına göre Erzincan kent merkezindeki donatı alanlarına yönelik çeşitli önerilere yer verilmiştir. Bu çalışma kaynak araştırması, gözleme dayalı sübjektif yorumlar ve birebir fikir alışverişi ile oluşturulmuştur.

Cities are reason for being and living space of collective life,in other words,the constitutional environment in which people remain their living;and in the evolution which they evolve up to date they sometimes have been planned and designed.Beginning from Republic period a rapid urbanization has begun in Turkey. Despite the fact that Erzincan has an ancient history,it is always remembered with its earthquakes and it has a constitution that can provide people's needs in the planning of urban areas. Especially,after the earthquake in 1992,city's physical planning was planned well and urban areas were improved. In this thesis,Erzincan city's new residential areas were analyzed according to physical planning principals.This thesis study was prepared to organize urban areas compensating people's needs and to make contribution to cities' sturdily settlement.In this way, planning of ideal regulation in urban design is aimed. In the first part of study,General informations about city planning were given. In the second part informations about urbanization and city planning were given. In the third part informations about urban places were given. The present situation concerning the reinforcement of the urban places in the town of Erzincan were made in the fourth chapter. In the fifth part the satisfaction of people living in different parts of the city center about urban places was evaluated and statistical informations were given. Various suggestions intended to the urban places in the city center according to physical planning principals,were given in the sixth part. This study researching for resource was formed by subjective comments based upon observations and one to one exchanging of ideas.
Investigation of satisfaction of physical planning in urban residential areas: The example of Erzincan
Keywords: Şehircilik ve Bölge Planlama