6 Ocak baskını sonrasında Trump’ın ardından Amerika Birleşik Devletleri’nin dünyadaki kurumsal diplomasisi üzerine bir inceleme - Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan (My University, 2021)
Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 Ocak 2021 günü, ülkenin 46. Başkanı Joe Biden’ın zaferinin Kongre tarafından ilan edilmesi beklenirken, başkanlık yarışını kaybeden 45. Başkan Donald Trump’ın kışkırtmasıyla kalabalık bir grup ülkenin kongre binasını bastı. Kongre binasının basılmasında Donald Trump’ın rolü olduğu gerekçesiyle Twitter başta olmak üzere birçok sosyal medya platformu, Trump’a erişim engeli getirerek onu platformlarından atma kararı aldılar. Twitter engelinin ardından Trump taraftarları ve protestocular Parler isimli bir sosyal medya uygulamasına yöneldiler. Bu uygulamaya da bazı uygulama dükkânlarından birtakım engeller getirildi. Bununla birlikte eşzamanlı olarak WhatsApp’ın veri uygulamasını güncellemesi ve veri paylaşımını taşıması gündeme geldi. Trump’ın ve şiddet eylemlerini gerçekleştiren protestocu destekçilerinin nefret söylemi içeren paylaşımlarına dünyadaki özgürlük yanlısı sosyal medya destekçileri tepki gösterdiler. Bu araştırmada, sosyal medya platformlarının kamusal alanda oynadıkları role bir örnek olan, dünyanın süper gücü ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’ın başkanlık yarışını kaybetmesinin akabinde, 46. Başkan Joe Biden ile birlikte yeni dönemde ülkede ve dünyada ABD’nin kurumsal ve diplomatik iletişiminin nasıl şekilleneceği, sosyal medya destekli 6 Ocak 2021 baskını ekseninde analiz edilmiştir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Donald Trump; Joe Biden; 6 Ocak Baskını; Sosyal medya; İçerik analizi