TİROİD PAPİLLER KARSİNOMUNUN SİSTEMİK İMMÜN İNFLAMASYON DEĞERİ, PAN İMMÜN İNFLAMASYON DEĞERİ VE NÖTROFİL-LENFOSİT ORANI İLE İLİŞKİSİ - GÜNEŞ, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2023)
Tüm malignitelerin %1' ini oluşturan tiroid kanserleri içerisinde en sık görülen tip %80 ile papiller tiroid kanseridir. Radyasyon maruziyeti ve yetersiz iyot alımı gibi nedenlere bağlı olarak son dönemlerde insidansı giderek artmaktadır. Nodüler guatr gibi benign tiroid hastalıkları da maligniteye dönüşme riskinden dolayı yakın takip edilmektedir. Bu nedenle tiroid hastalıkları pratikte poliklinik hizmetlerinde oldukça fazla bir popülasyon oluşturmaktadır. Benign tiroid hastalıklarında malignite şüphesiyle erken tanı ve tedavi, papiller tiroid kanserli hastalarda ise prognozun belirlenmesi son derece önem arz etmektedir. Son yıllarda inflamasyon ve kanser arasındaki ilişkinin önemi giderek artmakta olup birçok çalışmaya konu edinmiştir. Basit bir kan sayımı ile hesaplanan nötrofil lenfosit oranı (NLR), sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) ve pan immün inflamasyon indeksi (PIV) sistemik inflamasyonu gösteren belirteçlerdendir. NLR, SII ve PIV birçok kanser türünde tanı, prognoz ve tedavi takibi için önemli bir yer edinmektedir. Biz de çalışmamızda papiller tiroid kanserli hastalar ile benign tiroid hastalıklarına sahip hastalar sistemik immün inflamasyon belirteçleri olan nötrofil lenfosit oranı (NLR), sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) ve pan immün inflamasyon indeksi (PIV) açısından karşılaştırılmıştır. Ocak 2016- Kasım 2022 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde total tiroidektomi nedeniyle ameliyat ettiğimiz 140 hasta incelenmiştir. Bu hastaların 70'i ameliyat sonrası kesinleşmiş patoloji raporuyla papiller tiroid kanserli hastalarken 70'i de benign tiroid hastalıklarına sahipti. Çalışmaya dâhil edilen hastaların median yaşı 48.7 idi. Papiller tiroid kanserli grupta median yaş 51.1, benign tiroid hastalıkları grubunda median yaş 46.3 olarak hesaplandı. Papiller tiroid kanserli grubun yaş ortalamasının benign tiroid hastalıklarına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha ileri olduğu görüldü. Çalışmamız neticesinde papiller tiroid kanserli hasta grubunda benign tiroid hastalıkları grubuna göre NLR, SII ve PIV değerlerinin daha yüksek olduğu görüldü. Papiller tiroid kanserli grupta Amerikan Ortak Kanser Komitesi (American Joint Committee on Cancer) (AJCC) ile Uluslararası Kanser Savaş Komitesi (International Union Against Cancer Committee) (UICC)'a göre diferansiye tiroid kanserlerinin TNM prognostik evrelemesinde yer alan kötü prognoz göstergesi olarak kabul edilen 55 yaş üstü grup ile 55 yaş altı grup incelendiğinde ise 55 yaş üstü grupta NLR, SII ve PIV değerlerinin daha yüksek olduğu görüldü. Benign tiroid hastalıklarını nedeniyle takip edilen hastalarda görülmesi halinde malignite şüphesi uyandıran, papiller tiroid kanserli hastalarda görülmesi halinde ise ameliyat tipini değiştirebilen lenf nodu invazyonuna göre incelendiğinde ise lenf nodu invazyonu olan hasta grubunda NLR, SII ve PIV değerlerinin daha yüksek olduğu bulundu. Sonuç olarak çalışmamızla NLR, SII ve literatürde tiroid kanserinde ilk defa çalışmamız ile hesaplanan PIV değerlerinin tiroid hastalıklarında yüksek gelmesi halinde maligniteyle uyumlu olabileceği, tiroid papiller kanserli hastalarda bu değerlerin prognoz göstergesi olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler: tiroid papiller kanseri, nötrofil lenfosit oranı, sistemik immün inflamasyon değeri, pan immün inflamasyon değeri

Among the thyroid cancers that make up 1% of all malignancies, the most common type is papillary thyroid cancer with 80%. Its incidence has been increasing in recent years due to reasons such as radiation exposure and insufficient iodine intake. Benign thyroid diseases such as nodular goiter are also followed closely because of the risk of conversion to malignancy. For this reason, thyroid diseases constitute a very large population in outpatient clinic services in practice. Early diagnosis and treatment for suspected malignancy in benign thyroid diseases and determination of prognosis in patients with papillary thyroid cancer are extremely important. The importance of the relationship between inflammation and cancer has been increasing in recent years and has been the subject of many studies. Neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), systemic immune inflammation index (SII) and pan immune inflammation index (PIV), calculated by a simple blood count, are markers of systemic inflammation. NLR, SII and PIV have an important place for diagnosis, prognosis and treatment follow-up in many cancer types. In our study, patients with papillary thyroid cancer and patients with benign thyroid diseases were compared in terms of neutrophil lymphocyte ratio (NLR), systemic immune inflammation index (SII) and pan immune inflammation index (PIV), which are markers of systemic immune inflammation. Between January 2016 and November 2022, 140 patients who were operated for total thyroidectomy in Fırat University Faculty of Medicine, General Surgery Clinic were examined. While 70 of these patients had papillary thyroid cancer with a definitive postoperative pathology report, 70 had benign thyroid diseases. The median age of the patients included in the study was 48.7. The median age was 51.1 in the group with papillary thyroid cancer and 46.3 in the benign thyroid disease group. It was observed that the mean age of the papillary thyroid cancer group was statistically significantly more advanced than the benign thyroid diseases. As a result of our study, NLR, SII and PIV values were found to be higher in the papillary thyroid cancer patient group compared to the benign thyroid diseases group. According to the American Joint Committee on Cancer (AJCC) and International Union Against Cancer Committee (UICC) in the group with papillary thyroid cancer, it is accepted as a poor prognostic indicator aged 55 and above in the TNM prognostic staging of differentiated thyroid cancers. NLR, SII and PIV values were found to be higher in the group over 55 years of age and those under 55 years of age. NLR, SII and PIV values were found to be higher in the patient group with lymph node invasion, when it was examined according to lymph node invasion, which can raise the suspicion of malignancy if it is seen in patients followed up for benign thyroid diseases and can change the type of surgery if it is seen in patients with papillary thyroid cancer. In conclusion, our study has shown that NLR, SII and PIV values calculated for the first time in thyroid cancer in the literature, may be compatible with malignancy if high in thyroid diseases, and these values can be used as prognostic indicators in patients with thyroid papillary cancer. Key words: thyroid papillary carcinoma, neutrophil to lymphocyte ratio, pan immune inflammation value, systemic immune inflammation index
The relationship of thyroid papillary carcinoma with systemic immune inflammation value, pan immune inflammation value and neutrophil-lymphocyte ratio
Keywords: Genel Cerrahi