MATEMATİK İLE GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİNİN KESİŞİMİNDE YER ALAN BECERİ TEMELLİ SORULARIN ÖĞRETİM SÜRECİNE YANSIMALARININ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ PERSPEKTİFİNDEN İZLENMESİ - ÇİÇEK, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2024)
2018 yılı LGS sınavı ile birlikte ülkemizde soru yapıları değişime uğramıştır. Beceri temelli sorular olarak nitelendirilen bu soru yapıları sınıflarda yerini almıştır. Öğretim ortamlarında yaşanılan bu değişim ve yenilik neticesinde beceri temelli soruların öğretmen ve öğrencide oluşturduğu etkileri belirlemek, bu etkileri hazırbulunuşluk ve deneyimleriyle anlamlandırma sürecini betimleyerek velilerin bu süreçteki rolünün öğretmen ve öğrenci gözünden incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırmada nitel araştırma modeli olan fenomenoloji kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Elazığ ilinde bulunan ortaokullarda görev yapan 7 matematik öğretmeni ve 7 ortaokul 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Öğretmen ve öğrencilerin beceri temelli sorular hakkındaki düşüncelerine ulaşabilmek için her bir katılımcı ile ayrı ayrı bireysel görüşme yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış formlarla toplanan veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Öğretmenler beceri temelli soruların okuduğunu anlama becerisi gerektiren sorular olduğunu ifade ederek soruların iç özelliklerine yönelik tanımlar yapmışlardır. Beceri temelli soruların öğretim yönteminden ders planına değin öğretim sürecini şekillendirdiğini ifade etmişlerdir. Ancak öğrencilerin bu soruları okuyup anlamakta güçlük yaşadıklarını, sorulara karşı korku, tedirginlik ve kaygı geliştirerek olumsuz tutum geliştirmelerine karşın bu soruların öğrencilerin düşünme becerilerine katkı sağladığını belirtmişlerdir. Öğrencilerin beceri temelli sorulara yaklaşımlarında veli etkisinin söz konusu olduğu, beceri temelli soruların çözümünde yardımcı olamadıkları elde edilen bulgular arasında yer almaktadır. Öğrenciler beceri temelli soruların okuduğunu anlamayı gerektiren sorular olduğunu, ders çalışma sürecinden matematik dersine karşı tutuma değin öğretim ve öğrenim süreçlerini etkilediğini ifade etmişlerdir. Velilerin beceri temelli sorular için çeşitli imkanlar sunmalarına rağmen bu soruların çözümlerinde gerekli yardımı yapamadığı elde edilen bulgular arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmada beceri temelli soruların öğretim sürecini etkileyerek öğretmen ve öğrencileri birtakım yeniliklerle karşı karşıya bıraktığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları ışığında öneriler sunulmuştur.

With the 2018 LGS exam, question structures have changed in our country. These question structures, described as skill-based questions, have taken their place in classrooms. As a result of this change and innovation in teaching environments, it is aimed to determine the effects of skill-based questions on teachers and students, and to examine the role of parents in this process from the perspective of teachers and students by describing the process of interpreting these effects with their readiness and experiences. For this purpose, phenomenology, a qualitative research model, was used. The participants of the research consist of 7 mathematics teachers and 7 students (8th grade) working in secondary schools in Elazig. In order to reach the opinions of teachers and students about skill-based questions, an individual interview was conducted with each participant. The data collected with semi-structured forms were analyzed with the descriptive analysis method. Teachers stated that skill-based questions are questions that require reading comprehension skills and made definitions regarding the internal features of the questions. They stated that skill-based questions shape the teaching process, from the teaching method to the lesson plan. However, they stated that the students had difficulty in reading and understanding these questions, and although they developed negative attitudes towards the questions by developing fear, uneasiness and anxiety, these questions contributed to the students' thinking skills. It is among the findings that there is a parental influence on students' approaches to skill-based questions and that they cannot help in solving skill-based questions. Students stated that skill-based questions are questions that require reading comprehension and that they affect the teaching and learning processes, from studying to attitudes towards mathematics lessons. It is among the findings that although parents provide various opportunities for skill-based questions, they cannot provide the necessary assistance in solving these questions. In the study, it was concluded that skill-based questions affected the teaching process and exposed teachers and students to some innovations. Suggestions are presented in the light of the study findings.
Monitoring the reflections of skill-based questions at the intersection of mathematics and daily life skills on the teaching process from the perspective of teachers and students
Keywords: Eğitim ve Öğretim