IDENTIFICATION AND ISOLATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM MEDICINAL PLANTS - QADER, ARYAN FATHULLA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bitkilerin değerli bir ilaç kaynağı olduğu kanıtlanmıştır ve çoğu bitki parçası, geleneksel terapilerde kullanılan biyoaktif bileşenler içerir. Şifalı bitkiler, doğal olarak oluşan antioksidanlar açısından zengindir ve güçlü antioksidan etki gösterir. Uzun süredir farklı hastalıkları tedavi etmek için kullanılan birkaç Kuzey Irak şifalı bitkisi, doğal fitokimyasalları ve antioksidanları açısından test edildi. Kuzey Irak'ın Koysinjaq/Erbil kasabasında doğal olarak yetişen sumak, semizotu, böğürtlen ve çemen dahil dört şifalı bitki Ekim 2020'de toplandı, ekstrakte edildi ve araştırıldı. Metanolik bitki ekstraktlarının fenolik, flavonoid, flavonol, antosiyanin, indirgeyici kimyasallar, metal şelatlayıcı ve ??-amilaz inhibitörü gibi özellikleri belirlendi. Fitokimyasal analizler, en yüksek fenolik miktarının sumakta (138.46 mg GAE/g), en yüksek flavonoid (16.11 mg QE/g) ve flavonol (21.81 mg RE/g) çemen otunda ve en yüksek miktarda antosiyaninlerin (7.73 mg cy-3-glu/kg) böğürtlende bulunduğunu ortaya koydu. Bu arada, antioksidan analizi, sumakın en yüksek ferrik indirgeyici antioksidan güce (92.31 mg QE/g) ve metal şelatlamaya (638.46 mg Fe2+/g) sahip olduğunu, semizotu ekstresinin ise ??-amilazını (%89.09) en çok inhibe ettiğini gösterdi. Araştırmada ince tabaka (TLC) ile başlayan farklı kromatografi teknikleri, kolon kromatografisi ve HPLC gibi yüksek çözünürlüklü kromatografik teknikler kullanılarak bitki özlerinin izole edilmesi, farklı fraksiyonlarının ayrılması ve tıbbi bitkilerde bulunan yedi polifenolik bileşik miktarının ölçülmesi sağlandı. Bu çalışmanın kanıtladığı gibi, seçilmiş şifalı bitkiler mükemmel bir fitokimyasal kaynağı olabilir ve doğal antioksidanlar, gıda veya ilaç endüstrilerinde potansiyel bir doğal antioksidan kaynağı olarak kullanılabilir.

Plants have been demonstrated to be a valuable source of medication, and most plant parts contain bioactive components used in traditional therapies. Medicinal plants are rich in naturally occurring antioxidants and display potent antioxidant action. Several North Iraqi medicinal plants that have been used to treat different illnesses for a long time were tested for their natural phytochemicals and antioxidants. Four medicinal plants that grow naturally in the northern Iraqi town of Koysinjaq/Erbil, including sumac, purslane, blackberry, and fenugreek, were collected in October 2020, extracted, and investigated. Characteristics such as phenolic, flavonoid, flavonol, anthocyanin, reducing chemicals, metal-chelating, and ??-amylase inhibitory were determined for the methanolic plant extracts. Phytochemical analysis revealed that sumac had the highest amount of phenolics (138.46 mg GAE/g), fenugreek had the highest amount of flavonoids (16.11 mg QE/g) and flavonols (21.81 mg RE/g), and blackberry had the highest amount of anthocyanins (7.73 mg cy-3-glu/kg). Meanwhile, the antioxidant analysis showed that sumac had the highest ferric-reducing antioxidant power (92.31 mg QE/g) and metal-chelating (638.46 mg Fe2+/g), while purslane extract most inhibited ??-amylase (89.09%). Different chromatography techniques started with thin-layer (TLC), column chromatography and high-resolution chromatographic techniques like HPLC were used in the investigation to isolate plants extracts, separate the distinct fractions of it and measure the amount of seven polyphenolic compounds in the medicinal plants. As this study proves, selected medicinal plants can be an excellent source of phytochemicals, and natural antioxidants can be used as a potential source of natural antioxidants in the food or pharmaceutical industries.
Tıbbi bitkilerden biyoaktif bileşiklerin tanımlanması ve izolasyonu
Keywords: Kimya; Eczacılık ve Farmakoloji