TIKANMA SARILIĞI OLUŞTURULAN RATLARDA PAF ANTAGONİSTLERİNİN BAKTERİYEL TRANSLOKASYONA ETKİLERİ - BERÇİN, SAİM (Fırat Üniveristesi, 2001)
Tıkanma sarılığında; barsak bariyer fonksiyonlarındaki bozulma ve başta karaciğer olmak üzere sistemik RES fonksiyonlarının zayıflaması sonucu barsaktan sistemik dolaşıma geçen bakteriler, postoperatif septik komplikasyonların en önemli kaynağını oluştururlar. Bu çalışmada; deneysel olarak oluşturulan obstruktif sarılık ve bakteryel translokasyon modelinde, EGb-761 ve Ketotifenin bakteryel translokasyon üzerine etkileri araştırıldı. Ortalama ağırlığı 200-250 gram olan 56 adet Wistar Albino ratın kullanıldığı bu deneysel çalışmada, Kontrol grubu(n=:10)'na hiçbir cerrahi işlem veya tedavi uygulanmadı. Laparatomide yalnızca ana safra kanalı mobilize edilen Sham grubu ratlara(n=10) herhangi bir tedavi uygulanmadı. Kalan ratlar üç eşit gruba ayrılıp (herbir için n=12) iki gün gastrik entübasyonla serum fızyolojik(SF), EGb-761 ve Ketotifen ön tedavisi uygulandıktan sonra ortak safra kanalı bağlanarak(BDL) tıkanma ikteri oluşturuldu. Postoperatif dönemde aynı tedaviye devam edilip, ikinci gün gastrik entübasyon ile hazırlanan E.coli susu verilip 12 saat sonra ratlar örneklenerek sakrifıye edildiler. Kan, mezenter lenf nodu(MLN), dalak ve karaciğer' de Klasik kültür ve Polymerase chain reverse- transcriptase(PCR) yöntemi ile E.coli translokasyonu araştırıldı. Terminal ileum ve karaciğer örnekleri histopatalojik olarak değerlendirilip, bulunan değişiklikler puanlandı. Histopatalojik değişiklikler, EGb-761 tedavisi uygulanan grupta kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde (p<0.025) azalmıştı. Kültür sonuçlan değerlendirildiğinde BDL uygulanan gruplarda (özellikle EGb-761 tedavisi uygulanan ratlann) kan ve doku kültürlerinde üremeye daha az ratta rastlanılmasına karşın, kontrol grubu ile aralarında istatistiki yönden anlamlı bir fark saptanamadı(P>0.05). PCR ile de benzer sonuç alındı. Sonuç olarak gerek EGb- 761'in, gerekse Ketotifen'in tıkanma sarılığında ortaya çıkan karaciğer ve terminal ileumdaki patolojik değişiklikleri anlamlı oranda azalttığı ve istatistiksel olarak anlamlı olmasa da bakteryel translokasyon oranını düşürdüğü gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler: Tıkanma sarılığı, Bakteryel translokasyon,Egb 761, Ketotifen

In cholestatic jaundice, the bacteriae which translocate to sistemic circulation from gut as a result of disruption of intestinal mucosal barrier and dysfunction of retyculoendotelyal system, especially liver are most important causes of postoperative septic complications. In this study, effect of EGb-761 and Ketotifen on bacterial translocation were investigated in an experimental obstructive jaundice and bacterial translocation model. İn this experimental study that 56 Wistar Albino rats who have 200-250 gram mean weight used, any surgical procedure or treatment was applied to control group(n=10).In the sham laparotomy group(n=10) the common bile duct were dissected and mobilized and any treatment were given. The other rats divided into three groups (n=12 for each group) and pretreatment with saline, EGb-761 and Ketotifen was applied via gastric entubation for two days. And then obstructive jaundice was induced by common bile duct ligation. İn the postoperative period, same treatment procotols were given. On the second day efter surgery, E. Coli spp. was given by gastric entubation and 12 hours later, rats were sacrified after sampling. Translocation of E. Coli was investigated in blood mesenteric lymph nodes, spleen and livere with classical cultures and polymerase chain reverse transcriptase (PCR) method. Terminal ileum and liver samples were histologically evaluated and histological changes were scored. Histopatological changes were significantly lower in the EGb 761 group versus control group (p<0.025). When cultures were evaluated, bacterial overgrowth was determined in fewer rats in blood and tissue cultures of BDL groups (especially in EGb-761 group) in spite of there is no statistically significant differences with control group (p>0,05). Same results were obtained with PCR, too. In conclusion, either EGb-761 or Ketotifen significantly reduced the pathological changes in liver and terminal ileum which appears in obstructive jaundice and decreased bacterial translocation rates, even if it is not statistically significant. Key Words: Obstructive Jaundice, Bacterial Translocation, EGb-761, Ketotifen. vi
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery