8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ: ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE DEĞER KAZANMA ÖLÇÜTLERİ - Tangülü, Zafer; Aydın, Yıldıray (Fırat University, 2014)
Son yirmi yıldan beri eğitimde değer kavramı çok fazla yer almaya başlamıştır. Milletler kendine ait veevrensel olan değerleri gelecek nesillere aktarma çabasına girmişlerdir. Bireyselliğin başlamasıyla değerkavramı toplumlar için daha da önem taşır hale gelmiştir. Değer; bir bireye ya da topluma ait olan, o birey yada toplum için önem arz eden duyuşşsal ağırlıklı özellikler, olmazsa olmazlar bütünüdür. Değer duyuşsalyönü olan bir kavram olduğu için ölçütlerinin kesin bir şekilde belirlenmesi imkânsızdır.Bu araştırmada Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin görüşlerine göre ortaokul 8. Sınıf Türkiye Cumhuriyetiİnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde öğretilmeye çalışılan değerlerin kazanılma düzeyi ölçütleribelirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmaya nitel araştırma desenlerinden durum çalışması uygulanmıştır. Çalışmagrubunu, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı resmi ortaokullarda görev yapan 6 sosyal bilgiler dersiöğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma 2013-2014 eğitim öğretim yılı birinci döneminde yapılmıştır. Veritoplama aracı olarak 8 farklı sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilenveriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak, frekans ve yüzde ile anlamlı hale getirilmiştir. Her bir değerinkazanım düzeyi ölçütleri belirlenmiş, ölçütler tablolaştırılmıştır. Sonuç olarak araştırmaya dahil olanöğretmenlerin değerlerin kazanım düzeyi ölçütlerini belirlemede zorlandıkları ortaya çıkmıştır.