HİPERTANSİF HASTALARDAKİ ENDOTEL DİSFONKSİYONUNA KİNAPRİL VE NEBİVOLOL'ÜN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KORKMAZ, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Endotel disfonksiyonunun erken dönemde tespit edilip tedavi edilmesiyleaterosklerotik tutulum yaygınlaşmadan gerekli tedavi edici yaklaşımlaruygulanabilir. Çalışmamızda ki amaç hipertansif hastalarda, kinapril ile nebivololantihipertansif ilaç tedavisiyle, endotel disfonksiyonunun erken dönemde ne kadardüzeldiğini karşılaştırmaktır.JNC 7 kriterlerine göre evre I-II olan 60 hipertansif hasta çalışmaya alındı. Buhastalar rastgele yöntem ile kinapril (n=30) ve nebivolol (n=30) gruplarınaayrıştırıldı. Bir gruba 20 mgr/gün kinapril (n=30), diğer gruba ise ise 5 mgr/günnebivolol (n=30) tedavisi 4 hafta süre ile başlandı. Çalışmada FMD (akıma bağlıvazodilatasyon) yöntemi kullanıldı. Çalışmada FMD yanında ayrıca rezistif index,pulsatil T indexi, intima-media kalınlığı, flow volüm, Vmax değerlerine de bakılıpkarşılaştırıldı.Kinapril ve nebivolol grupları yaş, cinsiyet dağılımı, sol ventrikül kitle indeksi,sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, vücut kitle indexi bakımından birbirinebenzerdi. Aterosklerotik risk faktörlerinin gruplar arasında dağılımı ve diğerekokardiyografik, demografik ve biyokimyasal ölçümler bakımından da gruplararasında anlamlı fark bulunmadı. Dört haftalık bir takip sonunda hem kinapril hemde nebivolol alan hastalarda SKB ve DKB değerlerinde belirgin bir azalma gözlendi.Kinapril grubunda FMD'de 4 haftalık ilaç tedavisi ile istatistiksel anlamlılığaulaşmayan bir artma gözlendi (% 4,77Â±3,92; %5,60Â±6,18 p=0,587). Nebivololgrubunda ise tedavi öncesi ve sonrası FMD değerleri arasında (%3,78Â±4,25 ;%8,56Â±6,39) saptanan artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p= 0,002). Her ikiilacın endotel bağımlı vazodilatasyona etkisi birbiri ile karşılaştırıldığında, nebivolollehine olan fark istatistiksel olarak anlamlılık sınırında idi (p=0,064).Modern antihipertansif tedavide amaç, kan basıncının regülasyonu yanındamortalite ve morbidite nedeni olan hedef organ hasarının önlenmesidir. Nebivololbaşta olmak üzere endotel disfonksiyonu üzerine olumlu ve erken dönemde etkileriolan antihipertansiflerin kullanımlarının yaygınlaşmasının genel toplum sağlığıüzerine olacak etkilerinin önümüzdeki yıllarda giderek belirginleşeceğinidüşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler: Endotel disfonksiyonu, Hipertansiyon, Nebivolol, Kinapril1

If endothelial disfunction can be detected and treated at early stage,atherosclerotic involvoment can be prevented. The aim of this study is to comparethe improvement in endothelial dysfunction at early stage under the quinapril ornebivolol treatment.Sixty hypertensive patients at stage I and II according to JNC 7 criteria aretaken in to this study. This patient were categorized in to two groups; quinapril(n=30) and nebivolol (n=30), first group was medicated with quinapril 20 mg/dayand the second group with nebivolol 5 mg/day for four weeks. The FMD (Flowmediated dilatation) methods are used in this study. Also, resistive index, pulsatil Tindex, intima media thickness, flow volume, V max states were analyzed and werecompared with each other.Two groups were similar about age, gender, left ventricule mass index, leftventricule ejection fractions and body mass index. No significant differences werefound regarding atherosclerotic risk factors and other echocardiographic,demographic and biochemical measures between groups. After four weekssignificant reduction in SKB and DKB levels was recognized in both quinapril andnebivolol groups. In the quinapril group, FMD increased after 4 weeks of treatmentperiod but this did not reach at statistical level (% 4,77±3,92; %5,60±6,18p=0,587). However in nebivolol group the difference in FMD levels before and aftertreatment period (%3,78±4,25 ; %8,56±6,39) was statistically significant (p= 0,002).When we compared the groups about the effects of medications and endothelialinduced vazodilatation, we found that nebivolol group showed a near-significantdifference (p=0,064).The aim of the modern antihypertensive medication is to regulate bloodpressure and beyond to prevent target tissue damage leading mortality and morbidity.We suggest that the effects of using antihypertensives which have useful and earlyeffect on endothelial disfunction such as nebivolol increase in future several years.Keywords: Endothelial dysfunction, Hypertension, Quinapril, Nebivolol2
Comparison of nebivolol and quinapril affects on the endothelium disfunction in hipertensive patients
Keywords: Kardiyoloji