PALETLİ POMPA KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ - ŞEN, NURİ (Fırat Üniveristesi, 2007)
Rotatif pompa çeşitlerinden olan paletli pompalar, tek odalı ve çift odalı olmak üzere iki çeşidi vardır. Pompalanan akışkan paletle stator arasında hareket eder. Paletli pompalar düzgün viskozite eğrilerine sahip akışkanlarla birlikte kullanılabilir. Bu tez çalışmasında, bir çift odalı paletli pompa karakteristiklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Paletli pompanın ana parçaları rotor, stator ve paletlerden oluşur. Paletli pompa mili bir elektrik motoru ile tahrik edilerek farklı devirlerde çalıştırılarak üç farklı yağ kullanılarak deneyler yapılmıştır. Basınç ve debi ölçümleri için paletli pompa çıkışına bir kısma vanası bağlanmış olup, basınç miktarı kısma vanasından önce bağlanan bir manometre ile ölçülmüştür. Yağın debisi ise bir debi ölçer vasıtasıyla tespit edilmiştir. Farklı devirlerde ölçülen basınç ve debiler tablo halinde verilmiştir. Aynı zamanda her defasında motor üzerinden gerilim ve akım ölçülerek tabloya işlenmiş ve daha sonra hidrolik güç ile elektriksel güç karşılaştırılmıştır. Viskozite artışıyla elektrik motorunun çekmiş olduğu güç, debi ve basınç artmıştır. Devir sayısının artmasıyla elektrik motorunun çektiği akım artmıştır. Anahtar Kelimeler: Çift odalı paletli pompa, pompalar, rotatif pompalar

Vane pumps are one kind of revolving pumps that are two kinds. One-celled and doublecelled. Pumped liquid moves between stator and flippers. Vane pump can be used just with the liquids that have regular viscosity curves. It?s intended in this thesis to study double-celled vane pump characteristics. Main parts of vane pump are rotor, stator and flippers. Shaft of vane pump that rotated by electrical motor examinated with using there different lubricant and working in different revolutions. For measuring the pressure and flow a reduction valve is tied at the output of the pump and the pressure measurement is achieved with a monometer which is tied before the reduction valve. The flow of the oil is measured with a flow measurer. The results are given in the tables. Besides the pressure and flow, the voltage and the current of the engine is measured for all cycle for calculating the electrical power and compared. Pressure, flow and power that taken by motor increased with increasing of viscosity. The current that drawn by electrical motor increased with increasing of number of revolution Key words: Double-celled vane pump, pumps, revolving pump
Researching characteristics of a vane pump
Keywords: Makine Mühendisliği