İKİNCİ YENİ ŞİİRİNDE BİR MEKÂN POETİĞİ: ODA VE DUVAR METAFORU - AYDIN, MUSTAFA FATİH (Fırat Üniveristesi, 2016)
İkinci Yeni şiiri mekânsal açıdan özellikle dış mekânı ana eksenine yerleştirmiş, mekânı hiper bir hale getirerek mekânlar arası geçişleri sıkça gerçekleştirmiş bir şiir topluluğudur. Bu mekân evreninde fazla bahsedilmeyen en az dış mekân kadar önem arz eden iç mekân ve bu iç mekânın ana unsuru olan odalar ve duvarlardan da bahsederek şiirler içerisinde ne kadar önem arz ettiği ne şekilde ve anlamlarda yer aldığı iç yaşam alanlarından dış mekânlara hangi unsurlarla yönelim ve açılım gösterildiği çalışma esnasında görülmüş saptanmaya çalışılmıştır. İkinci Yeni Şiiri'nin temel anlamda poetikalarında olduğu gibi çalışmamız konusunda da İkinci Yeni şairleri kendilerine ait olan temel sanat prensiplerini yansıtmışlardır. Kapalılık, çok seslilik, sürrealist ve varoluşçu bakış açısıyla, kendine has tutumlarını oda ve duvar kavramlarını ele alış biçimine de yansıttığı görülmüştür. Çeşitli örneklerle birlikte çalışma tamamlanmıştır. Anahtar Kelimeler: İkinci Yeni, Mekân, Oda, Duvar,

Second New poetry has placed the spatial aspects of space, especially outside the main axis, making a transition space between hyper spaces are frequently perform a poem that community. I turned to this place at least outer space as all important interior mentioned more in the universe and that the interior space of the main elements of the rooms and walls in citing poems in how crucial in what way and means in which the exteriors of interior living space where elements and expansions during the studies that have tried to be seen. Second New Poetry basic sense, the second new poets in our study, as in poetics have reflected the fundamental principle that art belongs to them. Closure, polyphony, the surrealist and existentialist point of view, the attitudes of the room and its own handling of the walls has been seen to reflect the concept. study has been completed in conjunction with various examples Key Words: The Second New, Space, Room, Wall.
A space poetig the Second New Poetry: Bed and wall metaphor
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı