KUR'AN-I KERİM'DE ÂLEM KAVRAMI - KARAGÖZ, NAHİDE (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bütün varlık sahalarını içine alan âlem kavramı Kur'an-ı Kerim'de de geçmekle birlikte sahip olduğu anlam alanı çok belirgin değildir. Bu çalışmamızda âlem kelimesinin Kur'an'da kullanıldığı çeşitli anlam alanlarını tespit etmeye çalıştık. Araştırmamız giriş, iki bölümden meydana gelmektedir. Girişte âlem kavramının genel kullanımına değinip konunun önemine dikkat çektik. Birinci bölümde kavramın semantik analizini yapıp Kur'an ayetlerinde kullanıldığı anlamları ilgili ayetler eşliğinde inceledik ve ayetler hakkında müfessirlerin görüşlerine yer verdik. İkinci bölümde ise, diğer ilim dallarındaki kullanımına değindik Neticede şu sonuca ulaştık: Kur'an-ı Kerim'de âlem kelimesi bizim bildiğimiz ve kullandığımız anlamda kâinat, evren, dünya gibi anlamlarda kullanılmaktan ziyade daha özel ve farklı anlamlarda kullanılmıştır.

Even the concept of universe which encompasses all of the substance areas takes place in the Quran, the meaning area of this concept in the Quran is not very clear. In this study it is aimed to ascertain the meaning areas of the concept of the universe in the Quran. This survey consists Introductory and two chapters including. In Introductory chapter we mentioned the general use of the concept of universe, and drew attention to importance of the subject. In the first chapter, the semantical analysis of the concept and we analysed the meanings of the concept as accompanied by the Verses of the Quran in which this concept take place; and we mentioned contentions of annotators related to the mentioned Verses.In the second chapter, use of this concept in other sciences take place. Consequently, we came to such a conclusion that the concept of universe has special and different meanings in the Holy Quran far from the known meanings of universe, world, cosmos, etc.
The concept of universe in the Holy Quran
Keywords: Din