KUR'AN'DA iŞiTME/SEM' OlGUSU - Şahin, İskender (Fırat University, 2013)
Kur'an'a göre Allah ile insan arasındaki en dinamik iletişim aracı "işitme"dir. Bundan dolayı Kur'an, söz konusu özelliği hem Allah'a hem insanlara hem de cinlere nispet etmiştir. Peygamberlerin diliyle insanlığa yapılan ilahi çağrı, işitme yetisi vasıtasıyla insanla tanıştınlmış ve buluşturulmuştur. insanlara ve cinlere bahşedilen bu özellik onlar için bir imtihan sebebidir. Bu çerçevede Kur'an, işitmeye vahyin her safhasında büyük önem vermiş ve çokça atıfta bulunmuş-tur. Dolayısıyla işitme aynı zamanda bir peygamberin nübüwetine de işaret etmektedir. Çünkü Allah'ın ona vahyettikleri yazılı metinler olmayıp bilakis hitap şeklindeki haberlerdir. ilahi mesajın bu özelliğinden dolayı bir insan yaratıcının kendisine gönderdiği haberleri ancak dinleme yoluyla öğrenebilir. Bu bakımdan işitme, dinin nakli delillerinin birebir mu hata bı olarak görülmeli dir.
Hearing/listening(Sem') Case in the Holy Quran
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları