Asetoin ve bütandiol ölçümü üzerine yeni bir modifikasyon - Aydin, Suleyman; Gürsu, M. Ferit (My University, 2000)
Bu çalışmanın amacı glukozun asetoin/ bütandiol ölçümü üzerina etkilerini araştırmaktır. Glukozun varlığı ya da yokluğunun asetoin/ bütandiol ölçümünü büyük ölçüde, etkilediği bir çalışma esnasında örnekler test edildiğinde tesadüfen bulunmuştur. Başlangıçta örnekleme noktalarında besi ortamında glukozun bittiği kabul edilerek yapılan çalışmada körler (blanks) glukozdan yoksun olarak hazırlanmıştır. Fakat bu şekilde hazırlanan körlerin absorbansı (OD) örneklerden daha yüksek çıkmıştır. Yani örneklerin absorbansı sıfırdan daha düşük bulunmuştur. Bu durumu incelemek için farklı glukoz konsantrasyonlarıyla daha fazla deneyler icra edilmiştir. Deney sonuçları da glukozun asetoin/bütandiol yönteminde etkileşime girdiğini göstermiştir. Yani körlere ve örneklere aynı miktarda glukoz ilavesini müteakiben örnek absorbanslarının okunması daha net olarak sağlanmıştır. Bu sonuca göre kanda ve diğer biyolojik örneklerde asetoin ve bütanediol ölçmek için kör ve örneklere %2 glukoz ilave edilmesi reaksiyonun stabilitesi açısından önem kazanmaktadır. Yönteme glukozun nasıl etki ettiği tam olarak açık olmamasına rağmen ölçümde kullanılan alfa-naftolun -OH grubuyla asetoinin indirgenmesi gerekirken ortamda mevcut glukozun aldehit grubu arasında etkileşim sonucu bu stabilizasyonün sağlanamadığı söylenebilir.
Keywords: Kimya; Tıbbi; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji