DEVELOPING RENEWABLE ENERGY ACHIEVEMENT TEST: RELIABILITY AND VALIDITY STUDY - Aygan, M Burak; Zengin, Fikriye Kırbağ (My University, 2017)
Günümüzde ülkelerin artan enerji ihtiyacını karşılamada yenilenebilir enerji kaynakları oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bu paralelde, çevre ve enerji eğitimi bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Öğretmen adaylarının yenilenebilir enerji konusundaki başarı düzeyi hakkında bilgi sağlayacak lisans seviyesinde ölçme aracı sayısı oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, ortaokul fen bilgisi programında yer alan yenilenebilir enerji konusu ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir başarı testi geliştirmektir. Güvenirlik ve geçerlik çalışmalarını yapmak amacıyla hazırlanan başarı testi, 2016-2017 eğitim öğretim yılında, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 127 öğretmen adayına uygulandı. Başarı testinin geçerliliğini sağlamak için, alanında uzman dört fen eğitimcisi ile eğitim bilimlerinden bir eğitimcinin görüşü alındı. Başlangıçta 35 madde olarak hazırlanan başarı testi, uzman görüşleri doğrultusunda seviye uygunluğu, alan içeriği, dil bilgisi ve anlaşılabilirlik bakımından değerlendirilerek uygun bulunmayan dört madde çıkarılmıştır. Daha sonra sorular madde analizine tabi tutulmuştur. Başarı testinin güvenirliliğini belirlemek için ise Sperman-Brown'ın testi iki eşdeğer yarıya bölme yöntemi kullanılmış güvenirlik katsayısı ? =0,869 olarak, Pearson korelasyon katsayısı ise 0,934 olarak bulunmuştur. Güvenirlik ve geçerlik çalışmaları sonunda 24 maddeden oluşan bir başarı testi geliştirildi. Yapılan tüm analizler sonucunda ölçeğin üniversite öğrencilerinin yenilenebilir enerji konusu ile ilgili bilgilerini ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Enerji ve Yakıtlar