SAYISAL İŞARET İŞLEMCİ TEMELLİ DARBE GENİŞLİK MODÜLASYONLU FREKANS EVİRİCİSİ İLE SİNCAP KAFESLİ ASENKRON MOTOR KONTROLÜ İÇİN İŞARET ÜRETİMİ - TATAR, YETKİN (Fırat Üniveristesi, 1994)
Doktora Tezi SAYISAL İŞARET İŞLEMCİ TEMELLİ DARBE 6ENİŞLİK MODÖLASYONLU FREKANS EVİRİCİSİ İLE SİNCAP KAFESLİ ASENKRON MOTOR KONTROLÜ İÇİN İŞARET ÜRETİMİ Yetkin Tatar Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1994, Sayfa: 147 Darbe genişlik modülasyonlu eviricilerin kullanıldığı sürücü sistemlerinde aranan başlıca özellikler; motor harmonik akımlarının küçük, momentteki dalgalanmaların düşük ve verimin yüksek olmasıdır. Eviricilerin kontrolünde kullanılan eniyileştirilmiş Darbe Genişlik Modülasyonu (DGM) Yöntemleri, bu temel özelliklerin sağlanması için, anahtarlama açılarının önceden hesaplanmasına imkan verirler. Ancak anahtarlama açılarının hesaplanması zor ve karmaşıktır. Ayrıca uygulamada bakma tablolarına ihtiyaç göstermeleri, bazı kısıtlamaları da beraberinde getirir.Ill Bu tezde, motor hat akımlarının toplam harmonik distorsiyonunu minimize edecek bir DGM'u yönteminin (Distorsiyon Minimizasyonu -DM- Vöntemi) hesabı ve mikroişlemcili yeni bir uygulaması amaçlanmıştır. Bunun için DM'u yönteminde anahtarlama açılarım hesaplayan bir optimizasyon programı geliştirilmiştir. Sinüzoidal ve eniyileştirilmiş DGM'u yöntemleri için de anahtarlama açıları hesaplanarak yöntemler, sistem performansı ve gercekleştirilebilirlik açısından karşılaştırılmıştır. DGM'lu üç fazlı işaretler, mikroişlemcili, bakma tablosu gerektirmeyen yeni bir uygulamayla üretilmiştir. Uygulamada TMS32ÖE14 sayısal işaret işlemcisi ve bipolar güç tranzistörlü evirici kullanılmıştır. Uygulama, çeyrek periyotta 7 anahtarlama açılı eniyileştirilmiş DGM'u yöntemleri için yapılmıştır. Bir sincap kafesli asenkron motor (SAM), üretilen üç fazlı işaretler ile kontrol edilen evirici üzerinden değişik frekanslarda çalıştırılmıştır. Motor akım ve geriliminin örneklenerek alınan dalga şekillerinin harmonik analizleri yapılmıştır. Uygulamaya geçilmeden önce üç fazlı DGM'lu işaretle sürülen SAM'un davranışı, hazırlanan bir benzetim programı ile incelenmiştir. Programda SAM'un o;-p eksen sistemindeki modeli kullanılmıştır. Tez sonuçlarının değerlendirilmesi için benzetim ve ölçüm sonuçlan ile bunlardan hesaplanan değerler karşılaştırılmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Asenkron Motor, Değişken Hız Uygulamaları, Evirici, Darbe Genişlik Modülasyonu, Sayısal İşaret İşlemci, Gerçek Zamanlı İşaret Üretimi, HE'lu DGM, DM'lu DGM
Signal generation for pulse with modulated inverter to control squirrel cage induction motor based on digital signal processor
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering