Kısmi ve pürifiye sığır vebası virüs antijenleri kullanılarak ELISA' nın geliştirilmesi - Özdarendeli, Aykut; Bulut, Tevfık Hakan; Doymaz, Mehmet; Bolat, Yusuf (My University, 2003)
Bu çalışmada, Malatya ve Elazığ bölgesinde sığır vebasına (SV) karşı yapılan aşılamalar sonucu oluşan sığır anti-SV antikorlarını test etmek amacıyla enzime bağlı immunosorbent deneyi (ELISA) geliştirildi. Araştırmada kullanılan sığır serumlarından 180 adedi 1995 bahar döneminde Malatya bölgesinden, 157 adet sığır serumu da 1996 bahar döneminde Elazığ bölgesinden alındı. Toplam 337 serum ELISA testi ile araştırıldı. ELlSA'yı dizayn etmek için referans olarak ingiltere Pirbright Hayvan Sağlığı Enstitüsünden getirilen püriflye SV virüs antijenleri kullanıldı. Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü, Ankara'dan temin edilen SV virüsü aşı susu Afrika yeşil maymun böbrek hücresinde (Vero) üretildi ve kısmen püriflye edildi. Kısmi püriflye SV virüs antijeni ELISA'da test antijeni olarak çalışıldı. Test serumları, kısmi pürifiye SV antijeni ve referans SV antyenleriyle hazırlanan ELISA ile kontrol edildi. Referans antyen kullanıldığında, 337 serumun 286'sında (% 84,86) SV antikorları belirlendi. Aynı serumlarla kısmi pürifiye SV antijenleri kullanılarak yapılan ELISA'da ise 337 serumun 223'ü (% 66,17) pozitif belirlendi. Kısmi olarak saflaştırılan SV virüs antijenlerinin duyarlılığı % 75,87 ve özgüllüğü % 88,24 olarak bulundu. Kısmi olarak saflaştırılan SV virüs antyenleriyle geliştirilen ELISA duyarlılığı ve özgüllüğünün kabul edilebilir olduğu görüldü.
Keywords: Analitik yöntemler; ELISA; Malatya; bağışıksal tanı; antikor; tanı teknikleri; teşhis; antijenler; Elazığ; sığır vebası virüsü