Kale (Malatya) İlçesi Çevresindeki Geç Kretase Yaşlı Yay Magmatitlerinin Jeokimyasal Özellikleri - Beyarslan, Melahat; Okta, Ebru; Ertürk, Mehmet Ali (My University, 2018)
Bu çalışma ile Kale ilçesi (Malatya) çevresinde yüzeyleyen Geç Kretase yaşlı Elazığ Magmatitleri’ne aitkayaçlar jeokimyasal özellikleri bakımından incelenmektedir. Çalışılan bölgede, Elazığ Magmatitleri dışındaGeç Kretase yaşlı İspendere Ofiyolitleri ve Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı ile yine Orta Eosen ve daha gençyaşlı sedimanter kayaçlar yüzeylemektedir. Yüzey kayaçları bazalttan riyolite; derinlik kayaçları ise gabrodantonalit ve granite kadar değişen bileşimsel aralıklar sunmaktadır. Arazi çalışmaları sırasında, plutonikkayaçların yüzey kayaçlarını kestiği gözlenmektedir. Jeokimyasal veriler, bazaltlar ve gabro-tonalityönsemesini gösteren plutonik kayaçların düşük K’lu toleyit, granit-granodiyorit bileşimli kayaçların kalk-alkalive monzonitik bileşimli kayaçların ise şoşonitik karakterli olduğunu göstermektedir. Bölgede yaygın olarakyüzeyleyen Geç Kretase yaşlı Elazığ Magmatitleri’nin bir parçası olan magmatitler, Geç Kretase’de kuzeyyönlü bir yitimle kapanmakta olan Neotetis Okyanusu’nun okyanus içi yitim zonu üzerinde oluşmuş ada yayıürünleridir.
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji