ÇALIŞAN İLE ÇALIŞMAYAN KADINLARIN BENLİK SAYGILARININ KARŞILAŞTIRILMASI - GÖKDOĞAN, ABDİ (Fırat Üniveristesi, 1996)
V,OZET Bu araştırma, çalışma yaşamının kadınların benlik saygısını ne ölçüde etkilediğini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla, araştırma Elazığ il merkezinde çalışan 100 kadm ve çalışmayan (ev hacımı) 100 kadın üzerinde karşılaştırmalı ve tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamına alman kadınları fiziksel ve psikososyal yönden değerlendirmek üzere bir görüşme formu ve benlik saygılarım ölçmek için Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri(SEI) kullanılmıştır. Uygulama sonunda elde edilen veriler yüzdelik(8), ki-kare, Kolmogorov-Simirnov testi ve t testi kullanılarak istatistiksel yönden değerlendirilmiştir. Çalışan kadınların çoğunluğunu üniversite ya da lise mezunu, çekirdek ailede yetişen, anne ve babasının öğrenim düzeyi yüksek olan, yükseköğrenim görmüş eşlerle evli ve genelde iki çocuk sahibi olan, ailede birlikte karar verme eğiliminde ve çalışmaktan memnun olan kadınlar oluşturmuştur. Sonuçta, çalışan kadınların Benlik Saygısı puan ortalamalarının (75.66+14.35) çalışmayan kadınlara (66..32± 15.66) göre çok ileri düzeyde anlamlı olarak yüksek olduğu bulunmuştur(P<0.00 1). Bu sonuca göre, kadınlara her alanda erkeklerle eşit eğitim ve iş olanaklarının tanınması, iş ve ev yaşamında destek sağlanması önerilmiştir. A3

SUMMARY This study was planned to determine how affected women's self- esteem of worklife. This research which is a descriptive and comparative one is carried out by studying on the working women( 100 subjects) and the housewives( 100 subjects) in Elazığ. It has been used Coopersmith Self -Esteem Inventory(SEI) to measure self-esteem and an interview form to evaluate physical an psychosocial variables of subjects. The data of the research was evaluated istatisücally by using percentage, chi -square test, Kolmogorov-Simirnov test and t test. This study has included the working women that graduate university or high school, growing up in small family, her fathers and mothers have high education levels, married to husbands who graduate university and generally have two children, decision-making together her family and to be happy from working. In conclusion, a significant increase in self-esteem was found in the working women (75.60+M.35) than the housewives (6ö.32±15.6ö)(P<0.001). According to these results it is proposed to provide support both in work and homelife and to give equal education and work facilities to women with men in every area. A U
Comparision of self-esteem of working women and housewives
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Psikoloji; Psychology