Güneş Takip Sistemlerinde Maksimum Çıkış Gerilimi için Bulanık- Genetik Algoritma Tabanlı Sistem Tasarımı - Kaya, Turgay; Güler, Hasan (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı fotovoltaik (PV) güneş panelinin çıkışındaki gerilimi maksimum yapabilmek için bulanık ve bulanık-genetik algoritma tabanlı iki eksenli güneş takip sisteminin tasarımını gerçekleştirmektir. Bu amaçla, öncelikle bir iki eksenli güneş takip sisteminin prototipi tasarlanmıştır. Tasarlanan sistem, fotovoltaik güneş paneli, güneş ışığını algılayan 4 adet algılayıcı ve 2 adet doğru akım (DA) motoru ve sürücü sistemden meydana gelmektedir. Çalışmada gerçekleştirilen sistemin yazılımı LabVIEW ortamında yazılmış ve National Instrument (NI) firmasının ürettiği NI-6009 veri toplama kartı kullanılarak sistem kontrol edilmiştir. Bulanık ve bulanıkgenetik algoritma hibrit algoritması geliştirilerek, 2 adet DA motorunun konum kontrolü ile fotovoltaik güneş panelinin veriminin maksimum yapılmaya çalışılmıştır. Bir gün içerisindeki 3 farklı zaman diliminden elde edilen sonuçlar, enerji veriminin maksimum edilmesinde bulanık-genetik algoritmasının bulanık kontrolden daha iyi sonuçlar verdiğini göstermektedir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Nanobilim ve Nanoteknoloji; Enerji ve Yakıtlar