BARİATRİK CERRAHİ UYGULANAN MORBİD OBEZ HASTALARIN GENEL ANESTEZİDEN DERLENME ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SEÇ, MERYEM IŞIK (Fırat Üniveristesi, 2016)
Anestezi sonrası derlenme süresini hastanın durumu belirlemektedir. Obezite beraberinde getirdiği hastalıklar nedeniyle hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Çalışmamızda, bariatrik cerrahi uygulanan morbid obez hastaların genel anesteziden derlenme özelliklerini araştırmayı amaçladık. Genel anestezi altında bariatrik cerrahi geçiren hastalardan rastgele 100 kadın (Grup K) ve 100 erkek (Grup E) hasta çalışmaya alındılar. Genel anestezi propofol, remifentanil ve rokuronyum ile başlatıldı, sevofluran veya desfluran, remifentanil ve rokuronyum ile sürdürüldü. Cerrahi bitiminde genel anestezi sonlandırılarak, rokuronyumun kalıntı etkisi sugammadex ile giderildi. Uyandırılma ve ekstübasyondan sonra derlenme ünitesine alınan hastalar F.Ü. Hastanesi Anesteziden Derlenme İzlem Formu'na göre takip edilerek toplam skor ?12 olanlar servislerine gönderildiler. Uyanma, ekstübasyon, derlenme ünitesine alınma ve derlenme ünitesinden çıkış süreleri; derlenme süresince oluşan komplikasyonlar ve yapılan girişimler karşılaştırıldı. Anestezi, operasyon, uyanma, ekstübasyon ve operasyon odasından çıkış süreleri erkeklerde kadınlara göre klinik olarak anlamsız, istatistiksel olarak anlamlı derecede (p<0.05) daha uzun; her iki grubun derlenme ünitesinde kalış (Grup K: 33.37±14.88 dk, Grup E: 32.80±15.55 dk) ve total derlenme süreleri benzerdi. Kadınların % 28'inde ve erkeklerin % 49'unda (p<0.05) derlenme esnasında bulantı-kusma, ajitasyon, hipertansiyon ve taşikardi gibi çeşitli sorunlar gözlendi. Erkeklerde kadınlara göre SpO2 değerleri daha düşük; sistolik (SAB) ve diyastolik (DAB) arteriyel basınçları anlamlı derecede daha yüksek seyretti (p<0.05). Sonuç olarak, bariyatrik cerrahi geçiren hem kadın ve hem de erkek hastalarda genel anesteziden derlenmenin benzer sürelerde sağlandığı; bununla birlikte, erkeklerde derlenme esnasında daha yüksek oranda derlenme sorunlarına rastlanıldığı, SpO2 değerlerinin daha düşük olduğu, KAH, SAB ve DAB değerlerinin daha yüksek seyrettiği saptanmıştır.

The recovery time after anesthesia is determined by the general condition of the patient. Obesity is a life-threatening disease due to comorbidities. In this observational study, we aimed to investigate the characteristics of recovery from general anesthesia in morbidly obese patients who undergoing bariatric surgery. 100 female (Group F) and 100 male (Group E) patients who has undergone bariatric surgery under general anesthesia were randomly enrolled in the study. General anaesthesia was induced with propofol, remifentanil and rocuronium, and maintained with sevoflurane or desflurane, remifentanil and rocuronium. At the end of surgery, anesthesia was discontinued and the residual effects of rocuronium was reversed with sugammadex. Having been admitted into the recovery unit after awaking and extubation, the patients were transferred to the ward according to F.Ü. Hospital From Anesthesia Recovery Follow-up Form that had a total score of ?12. The duration of awaking, extubation, admission to recovery unit and discharge from recovery unit as well as the complications observed and interventions made throughout the recovery period were compared. The durations of anesthesia, operation, awaking, extubation and discharge from the operation room were clinically insignificant but statistically significantly longer (p<0.05) in the mens from womens; the duration of staying in the recovery unit (Grup F: 33.37±14.88 min, Grup M: 32.80±15.55 min) and total recovery period for both Groups were similar. Various medical issues were observed which included nausea and vomiting, agitation, hypertension and tachycardia with 28% of the female and 49% of the male (p<0.05) during recovery. The SpO2 values were lower and systolic (SAP) and diastolic arterial pressures (DAP) were significantly higher in mens from womens (p<0.05). As a result, the present study revealed that recovery time from general anesthesia was similar in both female and male patients who underwent a bariatric surgery; however, the male patients were observed to have experienced recovery related problems more than female patients during the recovery, and the male patients had lower SpO2 values but higher HR, SAP and DAP values.
Investigation of recovery properties from general anesthesia in morbid obese patients undergoing bariatric surgery
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon