KİTÂB-I YÂSİN-İ ŞERÎF TEFSİRİ ÜZERİNE BİR DİL İNCELEMESİ - CANPOLAT, TÜMER (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışma, Diyanet İşleri Başkanlığı Elazığ Müftülük Kütüphanesinde bulunan manzum Yasin-i Şerif tercümesinin imla özelliklerini ve indeksini konu almaktadır. Eser Kütüphane'nin depo bölümünde tespit edilmiş olup bu bakımdan herhangi bir kayıt/sayı numarasına sahip değiliz. Manzum olan eser hareketli olarak yazılmış 113 yapraktan ve yasin-i şerif süresinin tefsir edildiği 3070 beyitten oluşmaktadır. Eser de eserin müellifi Günceloğlu olarak geçmektedir. Yine eserin Hicri 1205 yazıldığı ve 1250 yılında istinsah edildiği eserin sonunda verilen bilgilerden anlaşılmaktadır. Manzum tefsirlerin Türk edebiyatımızda sayıları oldukça azdır. Çalışma yaptığımız eser bu açıdan önemlidir. Çalışmanın ilk amacı bu eseri tanıtmak, çeviri yazısı ve indeksini yaparak Türk dili çalışmalarına katkı sağlamaktır. Çalışmanın ikinci amacı ise indeks yapmak suretiyle 18. ve 19. yy Osmanlı Türkçesini söz varlığına katkı sağlamaktır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, sınırları, Türk dilindeki tefsir çalışmaları metnin imla özellikleri yer almıştır. İkinci bölümde çeviri yazı, üçüncü bölüm indeks, dördüncü bölüm sonuç bölümüdür. Sonuç bölümünde eserin incelenmesiyle elde edilen veriler yer almıştır. Beşinci bölüm ise eserin tıpkı basımını yer aldığı bölümdür.

This study deals with the imprint properties and index of the poetic Yasin-i Sharif translation in the Library of Mufti of Elazığ, Directorate of Religious Affairs. The work has been located in the library section of the library and we do not have any registration / serial numbers in this regard. Poetically written work, consists of 3,070 couplets and 3070 pages that the Yasin-i sheriff section of the Koran has been commented. Author of the work is stated as Actualoglu in the work. Again, it is understood from the information given at the end of the work that the work was written in 1205 AH (hijri) and was copied in 1250. Poetical Glosses are very few numbers in Turkish Literature. The work we are working on is important from this point of view. The first aim of this study is to introduce this work, contribute to Turkish language studies by making the translation and the index.The second aim of the study is to contribute to the existence of the 18th and 19th century Ottoman Turkish by making an index. The study consists of five sections. The purpose of study, its boundaries, the commentary works of the texts of the commentary studies in the Turkish language are included in introductory section. The second section is the transcript, the third section is the index, and the fourth section is the result section. In the conclusion section, the data obtained by examining the work was included. Same edition of the work takes place in fifth section.
A linguistic observation on the comment of Kitab-i Yasin'i Şerif
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı