ANDIRIN (KAHRAMAN MARAŞ)`DAN DERLENEN AĞITLAR (İNCELEME-METİN) - TEMİZ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2005)
YÜKSEK L SANS TEZANDIRIN (KAHRAMAN MARAŞ)'DAN DERLENEN AĞITLAR( NCELEME - MET N)MEHMET TEM ZT. C.FIRAT ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTÜRK D L VE EDEB YATI ANAB L M DALI2005, Sayfa: XXVII + 739Bir milleti ayakta tutan ve onun sonsuza dek yaşamasını sağlayan en önemli öğeler,kültürel değerleridir. Andırın yöresi, kültürel değerlerimizin, özellikle ağıt kültürünün çokcanlı olarak yaşatıldığı ve ağıt söyleme geleneğinin çeşitli örneklerle sürdürüldüğü güzelbeldelerimizden biridir.Kültürel değerlerimizin varlığını koruma ve gelecek kuşaklara aktarma amacınıtaşıdığımız bu çalışmada, ağıt türü ve Andırın ağıtları hakkında bilgi vermeye çalıştık.Giriş bölümünde ağıt kavramı, yas töreni ve ağıtlar, geçmişten günümüze Türkdünyasındaki yas töreni ve ağıtlar, ağıtların genel özellikleriyle diğer türlerle münasebetihakkında bilgi vermeye çalıştık. Birinci bölümde ağıtlar üzerine yapılan çalışmalara değindik.kinci bölümde araştırma alanı ve Andırın ağıtlarının derleme metotlarını, söyleme şekillerinive şekil yapısı ile muhtevasını inceledik. Sonuç bölümünde elde edilen bulguları özetledik.Üçüncü bölümde ise sözlü ve yazılı kaynaklardan derlemiş olduğumuz ağıt metinlerini verdik.Bu çalışmayla, Andırın ağıtlarını unutulmaktan kurtarmaya ve halk bilimi içerisindeki yeriniortaya koymaya çalıştık.Anahtar Kelimeler: Kültür, folklor, ağıtlar, Andırın ağıtları

SUMMARYMASTERS THESISDIRGES COMPILED IN ANDIRIN (KAHRAMAN MARAŞ)(EXAMINATION- TEXT)MEHMET TEM ZUNIVERSITY OF FIRATTHE INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEAND POSTGRADUATE STUDY IN TURKISH PUPLIC LITERATURE2005, Page: XXVII + 739The most important elements that keep a nation alive forever are its cultural values.Andırın is one of our nice cities where our cultural values, especially dirges, are composedand used very actively, and where the tradition of singing dirges is continued in differentforms.In this study with which we aimed to keep our cultural values alive and transmit themto following generations, we tried to give information about Andırın and Andırın dirges.In the introduction, we tried to give information about the concept of dirge, mourningceremony and dirges, mourning ceremonies and dirges that have taken part in Turkish worldfrom past till today, general characteristics of dirges and the relationships between dirges andother literary forms. In the first chapter, we dealed with the studies on dirges. In the secondchapter, we examined study area, compiling methods of Andırın dirges, singing and writingforms and content of Andırın dirges. Finally in conclusion, we summarized all the findings. Inthe third chapter, we presented tge dirge texts that we compiled from both registered and oralsources. With this study, we tried to prevent Andırın dirges from being forgotten, and to findout the place of Andırın dirges in folklore.Key Words: Culture, folklore, dirges, Andırın dirges
Dirges compiled in Andirin (Kahraman Maraş) (examination-text)
Keywords: Halk Bilimi (Folklor); Türk Dili ve Edebiyatı