NUREDDİN ES-SÂBÛNÎ'NİN HAYATI, ESERLERİ VE KELÂMİ GÖRÜŞLERİ - ASLAN, METİN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Hicri 580'de (M. 11 84) ölen asıl adı Ahmet b. Mahmut b. Ebu Bekir olan Nureddin es-Sâbûnî, Hanefî- Matüridî Kelâmcılarındandır. Sâbûnî, Buhara'da doğmuş, orada yaşamıştır. Buhara'da bir çok hocadan ders alarak ilim tahsil etmiştir. Sâbûnî kelâm ilmi ile ilgili eserler yazmıştır. Bunlardan en kapsamlısı el-Kifaye fı'1-Hidaye'dir. Daha sonra bu eserini özetleyerek el-Bidâye fi usuli'd-Din adlı eserini kaleme almıştır. Nübüvvet ile ilgili el-Müntekâ adlı eseri de bulunmaktadır. Kelâm ile ilgili üç tane eser yazmış, Kelâm ilminde önemli bir yer edinmiştir. Kendisinden sonraki Kelâmcılar Sâbûnî'nin eserlerinden istifade etmiştir. Kendisine yaşadığı bölgede "imam" ismi verilmiştir. Ehli Sünnet itikadını en iyi şekilde savunmuştur. Sâbûnî'nin el-Bidâye adlı eseri Türkçe'ye çevrilmiştir. Bu kitap onun en meşhur eseridir. Bu nedenle kendisi "Sahibu'l-Bidâye" olarak da tanınmıştır. Sâbûnî, kelâm ile ilgili düşüncelerini bu kitabında ana hatlarıyla ve sarih bir dil ile açıklamıştır. Sâbûnî eserlerinde ana hatlarıyla bilgi, Allah, alem, iman, nübüvvet ve ahiret konularına yer vermiştir. Eserlerinde, Ehli Sünnet itikadını ön planda tutmuştur. Kelâm ilmine önemli katkılarda bulunan Sâbûnî H.580 yılında Buhara'da ölmüştür. Anahtar kelimeler: Sâbûnî, Kelâm, Ehli Sünnet, Sâbûnî'nin eserleri.

Nureddin es-Sâbûnî, whose real name was Ahmet b. Mahmut b. Ebu Bekir. Was died hegira 580, is scientist of "Matûrîdî Kelâm" ecole. Sâbûnî, was born in Buhara and lived of there. Sâbûnî taket lessons from a good few hojas science produced. He hed written interested kelâm science works. From these work comprehensive is el-Kifâye fi'1-Hidaye. Later summared this work and had written el-Bidâye fi Usuli'd-Din. El-Müntekâ is another him work. İt is interested prophethodly. Sâbûnî had written treeKelamic Works, and he educated in Kelamic science, various Kelâm learneds had profit from Sâbûnî in work. Has said to him "imam" for life in zone. El-Bidâye reputationly work is trantations to Turkish language. Sâbûnî is defents "Ehli Sünnet" belief best. This book best work to him. Becaouse of this it has said to him "SahibuT-Bidâye". Sâbûnî has explaned interested Kthougts this book outlines and explicity a with languange. He statuted in work the subject, of knowledge, Allah, world, belief, propriety and the present age. He hed foreground retained Ehli Sünnet belief in work Sâbûnî is participations exsisting important the kelâm science. Sâbûnî has died in Buhara Hegira 580. Key words: Sâbûnî, Kelâm, Ehli Sünnet, Sâbûnî of works.
Nureddin Es-Sabuni's life, work and Kelâmic sights
Keywords: Din; Religion