Bilateral Tubal Faktör Nedenli Yardımla Üreme Tedavisi Uygulanan İki Kadında Endometriyum Tüberkülozu Tanısı: Olgu Sunumu - Şahin, Levent; Albayrak, Mustafa; Çelik, Ebru; Özkan, Zehra Sema; Artaş, Gökhan; Aygün, Banu Kumbak (My University, 2012)
Genital tüberküloz (tbc) kadın infertilitesinin önemli bir nedeni olup son yıllarda primer ve sekonder infertilite bulunan olgularda daha sık tanınmaya başlamıştır. Bu yazıda tubal faktör infertilitesi olan ve daha önce birçok kez yardımla üreme tedavisi uygulanan iki hastada saptanan endometriyal tbc olgusu bildirilmiştir. Tubal faktör infertilitesi nedeniyle yardımcı üreme tedavileri uygulanmasına rağmen gebelik elde edilemeyen iki olgu implantasyon başarısızlığınının araştırılması için laparoskopi ve histeroskopi ile değerlendirilmiştir. Yardımla üreme tedavilerinde tekrarlayan başarısızlık görülen iki hastaya ofis histeroskopi uygulanmış ve işlem esnasında alınan endometrial örneklerin histopatolojik incelemesi granulomatöz endometrit olarak sonuçlanmıştır. Olguların birinde endometrial doku kültüründe Mycobacterium tuberculosis üremesi gözlenmiştir. Her iki olguya da tüberküloza yönelik tedavi başlanmıştır. :Bilateral tubal faktörü olan olgularda genital tbc ayırıcı tanıda düşünülebilir. Böylesi olgularda endometrial kavite değerlendirilmeli ve histopatolojik inceleme için endometrial örnek alınmalıdır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp; Enfeksiyon Hastalıkları; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri