Farklı Cinsiyet Oranlarında Yetiştirilen Japon Bıldırcınlarında (Coturnix Coturnix Japonica) Mısır Temelli Diyete Multi Enzim Katkısının Performans ve Yumurta Özellikleri Üzerine Etkileri - Seven, Ismaıl; Seven, Pınar Tatlı; Şimşek, Ülkü Gülcihan; Gökçe, Zehra (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı, bıldırcınlarda performans ve yumurta özellikleri üzerine multi enzim katkısı (proteaz, fitaz, ?-glukanaz, ksilanaz) ve cinsiyet oranının etkisini araştırmaktır. Araştırmada 2×2 faktöriyel deneme dizaynına göre toplam 100 adet 58 günlük yaşta Japon bıldırcını (Coturnix Coturnix Japonica) kullanıldı. İki farklı diyet (enzim katkılı (1 g/kg) ve enzim katkısız) ve iki farklı cinsiyet (erkek/dişi) oranı (1/3 ve 1/5)'na göre 4 grup oluşturuldu. Buna göre; 1. gruba (Kontrol 1/3) temel diyete enzim katkısı yapılmadı ve bıldırcınlar her bir kafeste 1 erkek 3 dişi olacak şekilde yerleştirildi. 2. gruba (Kontrol 1/5) temel diyete enzim katkısı yapılmadı ve bıldırcınlar 1 erkek 5 dişi olacak şekilde kafese yerleştirildi. 3. gruba (Enzim 1/3) ise temel diyete enzim katkısı (1 g/kg diyet/gün) yapıldı ve bıldırcınlar her bir kafeste 1 erkek 3 dişi olacak şekilde yerleştirildi. 4. gruba (Enzim 1/5) ise temel diyete enzim katkısı (1 g/kg diyet/gün) yapıldı ve bıldırcınlar her bir kafeste 1 erkek 5 dişi olacak şekilde yerleştirildi. Multi enzim katkısı bıldırcın/gün üretimini (P<0.001), yemden yararlanma oranını (P<0.01), yumurta ağırlığını (P<0.01) ve kabuk ağırlığını (P<0.001) arttırdı. Cinsiyet oranı (1/5) ise yemden yararlanma oranı (P<0.01) ve kabuk kalınlığını (P<0.01) geliştirdi. Sonuç olarak, mısır temelli diyetle beslenen bıldırcınlarda multi enzim katkısı performans ve yumurta parametrelerini geliştirebileceği soncuna varıldı.
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Veterinerlik