GENEL SEÇİM SONUÇLARI ÇERÇEVESİNDE ELAZIĞ SEÇMENİNİN SİYASAL TERCİHLERİ - Doğan, Adem (My University, 2017)
Elazığ, hem sosyo-demografik yapısı hem de farklı etnik ve mezhebe sahip insanların yaşadığı bir kentolarak bir Türkiye mozaiğini andırmaktadır. Bu anlamda Elazığ seçmenin siyasal tercihlerindeki değişim,dönüşüm veya süreklilikler Türk siyaseti açısından önemli ve anlamlıdır. Yapısı itibariyle, Elazığ seçmeninsiyasal tercihlerinde yaşanan değişimler bu anlamda Türk siyasetinde ki değişimlerin kent siyasetineetkilerini ve Türk siyasal yapısı içerisinde Elazığ’ın yerini anlamamız açısından değerlidir.Türkiye’de yaşanan siyasal değişim süreçlerinde lider, parti, güncel gelişmeler gibi farklı parametrelerinetkisi vardır. Bunlarla birlikte yerel parametreler de seçim süreçlerinde kentlerin siyasal eğilimlerine etkietmekte ve bazı hallerde önemli kırılmalar ortaya koyabilmektedir. Bu çalışmada, 1950 genel seçimlerindenbugüne kadar geçen 18 genel seçimde Elazığ seçmenin siyasal tercihleri analiz edilmektedir. Yapılananalizler çerçevesinde 67 yıllık çok partili siyasal yaşam sürecinde Elazığ siyasetinde, belirli dalgalanmalarınolduğu dönemler hariç, sağ siyasi yelpazede bulunan siyasal partilerin tercihine ilişkin bir siyasal kültürünolduğu tespit edilmiştir. Yine, Elazığ’ın genelde Türkiye geneli ile aynı düzlemde bir siyasal tercihtebulunduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: Siyasi Bilimler