Çelik, cam ve polipropilen lifli betonlarda donma-çözülme etkilerinin araştırılması - Yıldırım, Salih Taner; Ekinci, Cevdet Emin (My University, 2006)
Bu çalışmada, polipropilen, cam ve çelik lifli betonların dona dayanıklılıkları araştırılmıştır. Deneyler için, lifsiz, polipropilen, cam, çelik ve karışık lifli 12 farklı beton üretilmiştir. Beton karışımında mikro yapılı çapı 50 $\\mu$, boyut oranı 400 polipropilen ve çapı 14 $\\mu$, boyut oranı 857 olan cam lifler ile makro yapılı çapı 0.75 mm, boyut oranı 80 olan çelik lifler kullanıldı. %0.5, 0.75 ve %1 hacimsel oranında çelik lifler, beton içinde %0.1 hacimsel oranında polipropilen ve cam liflerle karışık ve ayrı ayrı kullanıldı. Deneyler ASTM C 666 standardından havada hızlı donma-çözülme koşulları dikkate alınarak yapılmıştır. 30 donma-çözülme çevrimi sonucunda hazırlanan numuneler üzerinde ağırlık kaybı, ultrases geçiş hızı ve dayanıklılık faktörü değerleri belirlenmiştir. Deney sonuçları, betonda kullanılan lif tipine göre değerler arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi