ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ BENZİNLİ MOTORLARDA MOTOR KARAKTERİSTİKLERİ VE HAVA KİRLİLİĞİNE ETKİLERİ - BAYINDIR, HASAN (Fırat Üniveristesi, 1998)
DOKTORA TEZİ ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ BENZİMİ MOTORLARDA MOTOR KARAKTERİSTİKLERİ VE HAVA KİRLİLİĞİNE ETKİLERİ HASAN BAYINDIR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 145 Bu çalışmada tek silindirli dört zamanlı benzinli bir motor üzerinde benzin ve etanol-benzin karışımları yakıt olarak denenmiştir. Faz ayrışmasını önlemek için yakıt deposuna bir mikser monte edilmiştir. Etanolun yüksek gizli buharlaşma ısısı nedeniyle deneyler sırasında emme manifoldu kademeli olarak ısıtılmıştır. Motorun egzoz gazı ile olan ısı kaybını belirlemek ve manifoldun ısıtılmasında kullanılan sıcak suyu temin etmek üzere bir adet egzoz gaz kalorimetresi imal edilmiştir. Deney motoru emme manifoldu için bir ısı transferi modeli geliştirilmiştir. Deney motorunun sıkıştırma oranım arttırmak amacı ile yanma odası hacmi küçük tutularak, yeni bir motor silindir üst kapağı döküm metodu ve CNC tezgahında aslına uygun imal edilmiştir. Deneyler; A/nın değişik değerlerinde, değişik ateşleme avansında, değişik sıkıştırma oranlarında, değişik etanol- benzin karışım oranlarında ve yük altında gerçekleştirilmiştir. Deneylerle elde edilen bulgular alt gruplar halinde birbirleriyle karşılaştırılarak tablo ve grafikler halinde sunulmuştur. Etanol-benzin karışımları ile elde edilen egzoz emisyonları benzine göre daha temiz, ancak motor gücünde nispeten düşüş görülmüştür. Motorun sıkıştırma oranı arttırıldığında, etanol-benzin karışımlarıyla genel anlamda daha iyi performans elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Alternatif Yakıtlar, Etanol, Benzin Motoru, Egzoz Emisyonları.

IV ABSTRACT PhD Thesis THE EFFECTS OF ETHANOL-GASOLINE BLENDS ON THE ENGINE CHARACTERISTICS AND AIR POLLUTION IN GASOLINE ENGINES HASAN BAYINDIR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education 1998, Page: 145 In this study, ethanol-gasoline blends were used as an alternative fuel in one cylinder four stroke gasoline engine. A mixer was mounted inside fuel tank in order to prevent phase-seperation. Due to the highlatent vaporising heat of ethanol the inlet manifold was gradually heated. An exhaust gas calorimeter was used to determine the heat loss trough exhaust gas and to obtain the hot water used in heating of manifold. A heat transfer model was developed for the inlet manifold of the engine used in the experiments. In order to increase the comprerion ratio of the engine, the volume of the combustion chamber was kept small & the upper cylinder cover (w?&A) of the engine was produced by casting and then shaping by a CNC machine tool. The experiments were carried out under different loads, with different compreSlion ratios, ignition advances and air fuel ratios using different ethanol-gasoline blends. The experimantal results were compared with each other in sub-groups & in tables and graphics. Exhaust emissions from ethanol-gasoline blends "#»»8 cleaner than gasoline but this blends causes the engine power to decrease relatively. Key Words : Alternative Fuels, Ethanol, Gasoline Engine, Exhaust Emissions
The Effects of ethanol-gasoline blends on the engine characterization and air pollution in gasoline engines
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering