İç borusu girişine yerleştirilen salyangoz ile dönmeli akış üretilen ısı değiştiricisinin analizi - Durmuş, Aydın; Durmus, Ayla (My University, 2001)
Bu çalışmada, konsantrik iç içe borulardan oluşan ve iç borusu girişinde salyangoz şeklinde dönmeli akış üreticisi bulunan ısı değiştiricisinde ısı transferi ve basınç kayıpları incelenmiştir. Deneylerde akışkan, iç boru girişinde döndürülmüş, daha sonra akışın bağımsız olarak gelişmesine izin verilmiştir. Salyangoz kullanarak boru çevresi boyunca bir çok noktadan dönmeli akış elde edilmiştir. Yüksek Reynolds sayılarında çalışıldığından dönmeli akış, sönümlenmeden iç boruyu terk etmiştir. Sunulan çalışmada, iç boru içerisinden akan havaya dönme etkisi verilerek ve dönme etkisi verilmeden deneyler yapılmış, sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çalışma sonunda; dönme etkisi verilerek yapılan deneylerde ısı transferinin dönme etkisi verilmeden yapılan deneylerdeki ısı transferinden daha yüksek olduğu karşılık basınç kayıplarında artışlar olduğu tespit edilmiştir. Salyangoz direk akış ortamına yerleştirilmediği için, basınç kaybında, akış ortamına yerleştirilen diğer tip türbülatörlerde olduğu gibi, çok aşırı artışlara rastlanmamıştır.
Keywords: Fizik; Uygulamalı