Ferrokrom curufunun karakterizasyonu - Yazıcı, Ayşegül; Kaya, Mehmet Demir (My University, 2003)
Bu çalışmada, Etibank Şarkkromları Ferrokrom Fabrikası cürufunun yapısı, bileşimleri ve özellikleri tespit edildi. Bu amaçla fabrika atık sahasından temsili örnek alınarak numune azaltma yöntemleri ile uygun miktara indirildi. Kademeli kırma ve öğütme sistemleri kullanılarak boyut küçültme işlemine tabii tutulan numuneler fraksiyonlara ayrıldı. Boyut küçültme ile elde edilen her bir fraksiyonun analizi kimyasal metodlarla yapıldı. Cüruflar homojen yapıda olduklarından herbir fraksiyondaki element miktarları yaklaşık aynı çıktı.Ferrokrom cürufundan alınan temsili numunelerin mineralojik incelenmesi yapılarak mineral-bileşim ilişkisi, x-ışını analizleri ile de özellikle kristal fazlardaki ana bileşenlerin tespit edilmesi ve bunların fraksiyonlardaki dağılım ve birikimleri araştırıldı.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Jeokimya ve Jeofizik; Mühendislik; Kimya; Malzeme Bilimleri; Seramik