Pediyatrik Yaş Grubunda MRG ile Lumbal Spinal Kanal ve Medulla Spinalis’in Boyutlarının Normatif Değerlerinin Saptanması - Meydan, Ahmet; Kavaklı, Ahmet; Aksu, Feyza; Poyraz, Ahmet Kursad; Ogeturk, Murat; Akkoc, Ramazan Fazıl (My University, 2025)
Amaç: Çalışmamızın, 1 ile 18 yaş arası sağlıklı pediyatrik kişilerde lomber bölgede oluşabilecek hastalıklara, anatomik bozukluklara, yapılacak olan cerrahi müdahalelere ve bu operasyonlarda kullanılacak olan implant çeşitleri için veri sağlanması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde pediyatrik yaş grubunda, her yaş grubu için 12 kız ve 12 erkek olmak üzere her- hangi bir hastalık geçmişi bulunmayan toplam 432 sağlıklı bireyin MR görüntüleri incelenmiştir. MR görüntülerinde aksiyel ve midsagittal planlarda L1, L2, L3, L4 ve L5 vertebralarının, canalis vertebralis ile medulla spinalis’lerinin anterior-posterior boyutları ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda medulla spinalis ve canalis vertebralis çap ölçümlerini cinsiyet faktörüne göre karşılaştırdık. Bu karşılaştırma sonucunda 17 ve 18 yaşında olan kişilerin L3, L4 ve L5 vertebra seviyesindeki canalis vertebralis çapı ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Ayrıca 16 yaşındaki kişilerin L4 ve L5 seviyesi canalis vertebralis çapı ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Diğer karşılaştırmalarda istatis- tiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmada elde edilen verilerin ileride yapılacak olan çalışmalara ve bu bölgede oluşacak olan hastalıkların tedavisine yardımcı olacağını öngörüyoruz.
Keywords: MRG; Medulla Spinalis; Lomber Vertebral Kanal.