ÇELİK ESASLI ZIRH MALZEMESİNİN 307Sİ ELEKTRODU İLE KAYNAK EDİLEBİLİRLİĞİNİN VE MİKROYAPI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN DENEYSEL ARAŞTIRILMASI - KARA, SEDAT (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada Ramor 500 zırh çeliklerinin MIG kaynak yöntemi ile kaynak edilebilirliği araştırıldı. Kaynak metali olarak zırh çeliklerinin kaynağı için önerilen 307Si MIG kaynak teli kullanıldı. MIG kaynak telleri fonksiyonlarından dolayı elektrod olarak da bilinirler. Bu yüzden bu çalışmada kaynak teli yerine elektrod ifadesi kullanıldı.Deneysel çalışmalarda koruyucu gaz ve kaynak ağız tipinin mikroyapı ve mekanik özelliklere etkisi araştırıldı. Bunun için kaynak ağızları frezeleme yöntemiyle Y, X ve y şeklinde açıldı. Koruyucu gaz olarak argon + % 5 CO2, argon + % 10 CO2 ve argon + % 15 CO2 olmak üzere üç farklı koşul seçildi. Sonuç olarak zırh çeliklerinin kaynaklı birleşimleri için mekanik ve metalurjik tasarımın kaynak mukavemetine etkisi tespit edildi.Kaynak bölgelerinin mikroyapısı optik mikroskobi, SEM ve EDS ile incelendi. Farklı kaynak parametrelerinin kaynak dikişlerinin mekanik özelliklerine etkilerini belirlemek için mikrosertlik deneyleri, çentik darbe deneyleri ve üç noktalı eğme deneyleri yapıldı. Bu çalışmanın amacı, elde edilen sonuçların savunma endüstrisine ve bilimsel birikime katkı sağlamasıdır.Anahtar kelimeler: Zırh çeliği, MIG kaynağı, Kaynak ağzı, Koruyucu gaz

In this study, was investigated Ramor 500 armor steels can be weldability with MIG welding method. 307 Si MIG welding wire was used as a weld metal which proposed for welding of armor steels. MIG welding wires are known as electrode due to their functions. Therefore in this study was mention expression of the electrode instead of welding wire.In experimental studies was examined the effect of shielding gas and welding groove type to microstructure and mechanical properties. Thus welding grooves was performed Y, X and y types by milling method. As shielding gas were selected argon + 5 % CO2, argon + 10 % CO2 and argon + 15 % CO2 including three different conditions. As result were identify effect of desing of mechanical and metallurgical to welding strenght for weld joints of armor steels.The microstructures of the weld regions were examined by optical microscopy, SEM and EDS. In order to determine the effect of different welding parameters on the mechanical properties of the weld seam, microhardness tests, Charpy impact tests and three point bending tests were conducted. The aim of this study, the results obtained contribute to the defense industry and to scientific knowledge.Key Words: Armor steel, Metal Inert Gas welding, Welding Groove, shielding gas.
Investigation weldability of armor steel based material by 307si electrode and the effect on microstructure
Keywords: Metalurji Mühendisliği