TÜRKİYE'DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ - Çağlıyan, Ayşe; Yıldız, Aysel Bozkurt (My University, 2013)
Günümüz dünyasında ulaşım geçmiş dönemlerde olduğu gibi önemini korumakta hatta daha fazla önem kazanmış durumdadır. İlk ulaşım şekli olan karayolundan sonra, sanayi devrimi ve sonrasında ağır sanayinin gelişmesiyle, buhar gücü demiryolları ulaşımında yeni bir dönem başlatmıştır. Böylece insanların ve büyük yüklerin taşınması daha kolay ve daha hızlı olmuştur. Demiryolları devletler için hem ticari, hem askeri hem de zamanla bunlara bağlı olarak siyasi bir güç olmuştur. Bu nedenlerden dolayı, demiryolu ulaşımına ve gelişimine büyük önem ve hız verilmiştir. Hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet sonrasında Türkiye'de demiryolları yapımı öncelikli bir konu olmuştur. Hem Dünya'da hem de Türkiye'de demiryolu güzergâhlarının jeomorfolojik koşullardan etkilendiği görülür. Bu çalışmada Türkiye'deki demiryolu hatları yapımında ve ülke demiryolu ağının oluşmasında jeomorfolojik koşulların etkisi incelenmiştir.
Keywords: Coğrafya; Jeoloji