AKILLI HAFİF BETONUN GERİLME VE SICAKLIK DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ - DEMİREL, BAHAR (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu tez çalışmasında, matrisi hafif agregadan oluşan karbon fiber takviyeli hafif betonungerilme ve sıcaklık gibi dış zorlamalara verdiği tepkiler incelenmiştir. Çalışma ile, ilimizdemevcut olan pomza agregasının kullanılmasıyla yörenin doğal kaynaklarının değerlendirilmeside amaçlanmıştır.Çalışmada, beton iletken kısa karbon fiber takviyesi ile akıllı hale getirilmiş; basınç,çekme ve sıcaklık farkına bağlı olarak elektrik iletkenliğinde meydana gelen değişim izlenerekdeformasyon ve sıcaklığı sezme kabiliyeti araştırılmıştır. Ayrıca, uçucu kül ve silis dumanı gibimineral katkıların akıllı hafif betonun sezme kabiliyetinde meydana getirdiği değişimlerincelenmiştir. Hazırlanan numunelerin basınç ve çekme dayanımları belirlenmiş; statik vetekrarlı yüklemeler uygulanarak elektrik iletkenliğinde meydana gelen değişimler gözlenmiştir.Numunelerin mikroyapı ve kırık yüzeyleri SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu)kullanılarak incelenmiş ve malzemenin iç yapısının akıllılık üzerine yaptığı etkiler tespitedilmiştir. Ayrıca, karbon fiber takviyeli hafif betonun sadece basınç ve çekme gerilmelerinideğil, sıcaklığı da sezebilen akıllı bir malzeme olduğu malzemenin Seebeck katsayısınıhesaplamak suretiyle belirlenmiştir.Tez 7 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, tez konusu genel hatlarıyla izah edilmiş veçalışmanın amacı kısaca belirtilmiştir. 2.bölümde yapıların temelini oluşturan beton genelhatlarıyla anlatılmıştır. 3.bölümde yapılarda, malzemede ve betonda akıllılığın nasılgerçekleştiği, akıllı betonun çalışma prensibi, akıllı betonun kullanıldığı yerler gibi temelkonular verilmiştir. Literatür araştırması ve tezin literatürdeki yeri 4.bölümde ayrıntılı olarakverilmiştir. 5.bölüm, deneysel çalışmaları, malzeme ve metot konularını içerirken; 6.bölüm isebulgular ve değerlendirmeyi içermektedir. Son bölümde ise sonuç ve öneriler yer almaktadır.Sonuç olarak, literatürde akıllılık özellikleri henüz incelenmemiş olan karbon fibertakviyeli hafif betona akıllılık özelliği kazandırılabileceği görülmüştür. Böylelikle, gerilme vesıcaklığın meydana getirdiği deformasyon ve hasarın akıllı hafif beton ile de sezilebileceğisonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler : Akıllı Hafif Beton, Sezme Kabiliyeti, Karbon Fiber, Uçucu Kül,Silis Dumanı
The investigation of stress and temperature behaviours of the smart lightweight concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Mühendislik Bilimleri