DIE VERWENDUNGSWEISEN DER VERBEN ?KOMMEN? UND ?GEHEN? UND IHRE WIEDERGABEMÖGLICHKEITEN IM TÜRKISCHEN - TUNCER, CİHAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada Almanca'daki `gehen' ve `kommen' fiillerinin semantiği, kullanım şekilleri ve bu fiiller aracılığı ile teşkil edilen mecazlar ve bunların Türkçede nasıl verildiği konusu ele alınmıştır. Fiillerin kullanış biçimleri ve mecazların analizine girilmeden önce, semantik, kelime semantiği ve fiil semantiği konularına yer verilmiştir. Fiillerin ve önekler ile birlikte bu fiillerden türetilen diğer fiillerin analizi yapılırken bunların mevcut anlamları, Türkçedeki karşılıkları ile beraber verilmiştir. Ardından bu iki fiille beraber kurulan mecazların analizinde Almanca kullanımların Türkçedeki benzerlik ve farklıkları, örnek cümleler üzerinde gözler önüne serilmiştir. Böylece iki dilli bir karşılaştırma özelliği kazanan çalışma, bu alandaki çalışmaları özendirecek ve benzeri çalışmalara ivme kazandıracaktır.

In der vorliegenden Magisterarbeit handelt es sich um die Semantik? Verwendungsweise der deutschen Verben ?gehen` und ?kommen` und Metaphern mit diesen beiden Verben. Vor der Analyse der Verben und Metaphern sind die Themen wie Semantik, Wortsemantik und Verbsemantik angegangen und ausführlich diskutiert. Bei der Analyse dieser beiden Verben sowie der Verben, die durch Präfixe von denen abgeleitet sind, wurden die möglichen Bedeutungen und ihre Wiedergaben im Türkischen zusammen angegeben. Dann wurden die Metaphern, welche mit ?gehen` und ?kommen` Verwendung finden, im Hinblick auf Ähnlichkeiten bzw. Unterschiede mit Türkischen durch Beispielsätzen untersucht, betrachtet man die vorliegende Arbeit in dieser Hinsicht, so ist sie eine vergleichende Studie. Die Arbeit soll die anderen Studien fördern und beschleunigen.
Almancadaki `gehen? ve `kommen? fiillerinin semantiği ve kullanım şekilleri ile bunların Türkçedeki veriliş biçimleri
Keywords: Alman Dili ve Edebiyatı; Dilbilim