BAZI FELSEFÎ KAVRAMLARA “DİVANÜ LÜGATİ’T-TÜRK”TEN KARŞILIK OLABİLECEK TERİM ÖRNEKLERİ - Erdoğan, İsmail (Fırat University, 2012)
Bugün kullandığımız felsefî terimlerin büyük bir kısmı Grek-Latince’dir. Felsefe faaliyetinin milletimizin geneline hitap edebilmesi için bu terimlerin Türkçeleştirilmesi gerekmektedir. Bizim bu çalışmamız, Türk Dili’nin bilinen en eski ve köklü sözlüğü olarak kabul edilen Kaşgarlı Mahmud’un Divânu Lügati’t-Türk adlı eserindeki sözcüklerin, felsefî kavramları karşılamadaki yeterliliğini göstermeyi amaçlamaktadır. Böylece hem kavramların Türkçe terimlerle ifade edilmesi, hem de adı geçen eserin bu husustaki yeterliliğinin ortaya konulması dilimiz açısından önem arzetmektedir.
Examples of the Terms that may Correspond to the Some Philosophical Concepts from “Diwan-u Lughat at-Turk”
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları