Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi (ORAK) Seviyeleri Farklı Bitki Masere Yağlarının Yoğun Stoklanmış Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Bazı Kan Parametrelerine Etkileri - Altınterim, Başar; Kocabaş, Filiz Kutluyer; Aksu, Önder (My University, 2018)
Bu çalışmada, oksijen radikal absorbans kapasiteleri (ORAK) farklı bitkilerin [soğan (Allium cepa), sarımsak (Allium sativum), reyhan (Ocimum basilicum), haşhaş (Papaver somniferum), zencefil (Zingiber officinale), zerdeçal (Curcuma longa)], masere yağları elde edilmiştir. Çalışma, kontrol grubu (ayçiçek yağı) dahil olmak üzere toplam 7 grupta, bir hafta boyunca 30 litrelik havlandırmalı tanklarda, su sirkülasyonu olmadan gerçekleştirilmiştir. Her tanka 20 adet (14,6±1,0 gr) gökkuşağı alabalığı yüksek yoğunlukta stoklanmıştır. Masere yağlar, ilk gün balığın lateral çizgisi boyunca derisine sürülmüştür. Masere yağların su ve balık üzerine etkilerini belirlemek için suyun Oksidasyon-redüksiyon potansiyeli (ORP) ve gökkuşağı alabalıklarının hematolojik parametreleri [granulosit (GRAN), beyaz kan hücresi (WBC), kırmızı kan hücresi (RBC), hemoglobin (HGB), kırmızı kan hücresindeki ortalama hemoglobin miktarı (MCH), eritrositlerin hacmindeki değişikliğin standart sapması (RDW-SD), trombositlerin ortalama büyüklüğü (MPV), kan hücrelerindeki trombositlerin dağılım aralığı (PDW), büyük hücreli trombosit oranı (P-LCR)] balıklarda incelenmiştir. Sonuçlar suyun ORP seviyesinde azalmalar olduğunu göstermiştir. En yüksek yaşama oranı haşhaş yağı uygulamasında olduğu belirlenmiştir. 7 günlük uygulama sonunda, en yüksek WBC, LYM, HGB, MCV, MCH, MPV değerleri zencefil yağı uygulamasında (ORAK: 28.811) belirlenmiştir. En yüksek RBC değeri zerdeçal yağı (ORAK: 159.277) uygulamasında, en yüksek GRAN değeri haşhaş yağı (ORAK: 481) uygulamasında, en yüksek HCT ve PLT değerleri reyhan yağı (ORAK: 67.553) uygulamasında olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonunda masere yağların deriye sürülmesinin kan parametrelerini uyardığı tespit edilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Veterinerlik