ERKEN PREMATÜR VE PREMATÜR DOĞUMLARIN PLASENTALARINDAKİ PATOLOJİK BULGULARIN İNCELENMESİ - ERDEM, TAMER S. (Fırat Üniveristesi, 1994)
SONUÇ VE ÖZET Erken doğum obstetriğin başlıca sorunlarından biridir. Bu çalışmadaki amacımız preterm doğumla ilişkili olduğu düşünülen plasental patolojik olguların araştırılması ve preterm doğuma neden olan mekanizmalarla ilgili ipuçlarının bulunmasıdır. Bu amaçla Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadm Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda doğum yapanlardan 22-37 hafta arasında doğum yapan 233 gebeden elde edilen plasentalar, Patoloji Anabilim Dalı'nda makroskopik ve mikroskopik olarak incelendi. Ayrıca 107 miadında doğum sonucu elde edilen plasentalarda aynı değerlendirmeye tabi tutularak kontrol gurubunu oluşturdu. Plasentaların makroskopik ve mikroskopik değerlendirilmesi sonucu, akut kor- yoamnionitis (% 32.18) abruptio plasenta (% 29.61), desidual vaskuler anomali (% 18.45), ödemli kordon (% 12.44), kronik villitis (% 11.15) en önemli preterm doğum nedenleri olarak bulundu. Kontrol gurubumuzla kıyasladığımızda bu bulgular anlamlı idi. Sonuç olarak preterm doğuma neden olan plasental patoloji olarak akut koryoamnionitis, abruptio plasenta kronik villitis, desidual vaskuler anomali, ödemli kordon olduğu sonucuna vardık. Ancak bu konuda daha çok ça lışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Akut koryoamnionitis ve kronik villi- tisin yüksek oranda birlikte bulunması ve bu enfeksiyonun assendan yolla yayıl ması nedeniyle preterm doğumların önlenmesi açısından gebeleri hijyenik şartlara dikkat etmeleri gerektiği yönünde uyarmalıyız. 38
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology