Motor Nöron Yetilerini Kaybetmiş Bireylerin İletişimi için SSVEP Tabanlı Beyin Bilgisayar Arayüzü Geliştirilmesi - Karaköse, Mehmet; Yetiş, Hasan; Gökbulut, Ayşe Beyza; Aydin, İlhan (My University, 2019)
Sosyal bir varlık olan insan, yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için çevresiyle etkileşim ve iletişimhalindedir. Motor nöronlarını harekete geçirme kabiliyetini yitirmiş olan hastalar, çevrelerinde olan bitenialgılamakta ancak tepki verememektedirler. Bu durum çevre ile iletişimlerini tamamen koparmaktadır. Buçalışmada motor nöronları harekete geçirme kabiliyetini yitirmiş hastaların çevreleriyle iletişimdeolabilmeleri için SSVEP (Kararlı Durum Görsel Uyaranlar) tabanlı bir beyin bilgisayar arayüzütasarlanmıştır. Geliştirilen arayüzde 4 farklı frekansta dama desenli görsel uyaranlar oluşturularak beyinsinyallerindeki değişim belirginleştirilmiştir. Tasarlanan sistemde görsel uyaranlara odaklanan bireylerdenEmotiv Epoc+ cihazı yardımıyla beyin sinyalleri kaydedilmiştir. Kaydedilen sinyaller önişlemlerdengeçirilerek gürültülerden arındırılmıştır. Daha sonra öznitelik çıkarımı ile anlamlı bilgilere ayrıştırılmış vedaha sonra önceden oluşturulmuş referans veri tabanındaki kayıtlara olan benzerliği Kanonik KorelasyonAnalizi ile tespit edilmiştir. Sınıflandırılan beyin sinyalleri komut haline getirilmekte ve heceleme sisteminebildirilmektedir. Alınan sinyaller ile yapılan önişleme, öznitelik çıkarımı ve sınıflandırma adımlarısonucunda kullanıcının dış ortama aktarmak istediği kelimenin harflerine sırayla odaklanması, odaklandığıharfi ekrana yazdırması amaçlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda kas sistemini kullanmadanoluşturulan arayüze komut verilmesini sağlayan bir heceleme sistemi oluşturulmuştur.
Keywords: Tıbbi İnformatik; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Klinik Nöroloji; Nörolojik Bilimler; Bilgisayar Bilimleri; Sibernitik; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka