BAKIR BAZLI ALAŞIMLARDA MARTENSİT VARYANTLARININ GRUP KOMBİNEZONLARI - ÇAKMAK, SEYFETTİN (Fırat Üniveristesi, 1992)
Doktora Tezi BAKIR BAZLI ALAŞIMLARDA MARTENSÎT VARYANTLARININ GRUP KOMBİNEZONLARI Seyfettin. Çakmak Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 1992, sayfa: 125 Soy metal bakır başlı alaşımlarda gözlenen şekil hatırlama, olayı, termoelastik martensitin tersinir dönüşüm ile ana. fasa değişmesi olarak bilinir. Böylece, şekil hatırlama olayının mekanizmasını daha iyi ortaya koymak için varyantlar arası bağıntıların bilinmesi oldukça önemlidir. Şekil hatırlamalı CuEnAl alaşımlarında martensitik dönüşüm, kübik bir yapıdan usun per iyotlu bir yapıya geçişle (B2 den 9K ( ABCBCACAB ) ye veya BCL den 18R (AB ' CB ' Ck' Ck' BA' BC ' BC ' AC ' AB ' ) ) meydana gelir. Bu çalışmada. De Yos ve Kajiwara modelleri kullanılarak üçlü CuSnAl alaşımlarındaki martensik dönüşümün kristalografisi incelendi. B2 den 9R ye olan dönüşüm modeli esas alındığında, şekil hatırlamalı Cu-24,23Zn-9,00Al (at.X) alaşımında. De Yos ve Kajiwara modelleri yardımıyla hesaplanan martnsit habit düzlemi sırayla (5,3363; 5.4083; i). ve (5.2586: 5,3151: 1), olarak bulundu.. DOO ** ' DOC De Yo s ve Kajiwara modelleri esas alınarak dört 9R martensit plaka varyantının birbiriyle uyumlu grubu için kantitatif yoldan bu uyumluluk karakterini ortaya koyan bir teorik analiz yapıldı. Varyantlar arasında hesaplanan kristalografik bağıntıların daha ileri bir analizi, bütün grup için fiziksel bir dönüşüm mekanizması geliştirme imkanı verir. Bu modellerde, ortak bir çekirdek dört varyantlı bir gruba genişletildi. Anahtar Kelimeler: Şekil hatırlama olayı., CuSnAl alaşımları, termoelastik martensit, bcc-*9R dönüşüm kristalografisi, habit düzlem varyantları, dönme bağıntısı, makroskobik şekil deformasyonu.
Group combinations of martensite variants in copper-base alloys
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering