BAZI BİNA YAPIM MALZEMELRİNDEKİ DOĞAL RADYOAKTİVİTENİN BELİRLENMESİ - KARATEPE, ŞULE (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada, Elazığ ilinde bina yapımında kullanılan malzemelerin doğal radyoaktivite seviyeleri belirlendi. Farklı bina yapım malzemelerinden alınan örneklerin radyoaktivite konsantrasyon seviyeleri, örneklerin sayıma hazır hale getirilmesinden sonra kalibrasyonu yapılmış uygun algılayıcılar kullanılarak gerçekleştirildi. CR-39 Katıhal Nükleer İz Detektörü (KHNİD) kullanılarak bina yapım malzemelerinin radon konsantrasyonu belirlendi. Toplam alfa ve toplam beta radyoaktivite konsantrasyonları sırasıyla, ZnS(Ag) ve betaya hassas plastik sintilatör kullanılarak elde edildi. Bulunan değerler bu konuda yaygın olarak kabul edilen Dünya Standartları baz alınarak değerlendirildi.

In this study, the level of the natural radioactivity concentration in building material is determined. The radioactivity concentrations of the different building material were performed by using suitable calibrated detectors after they treated to be suitable for counting system. The radon concentration measurements in building materials were achieved by using CR-39 Solid State Nuclear Track Detector (SSNTD). The gross alpha and gross beta radioactivity concentrations were determined by using ZnS(Ag) and beta sensitive plastic detectors, respectively. Based on the commonly accepted international standard, the obtained results are concluded.
Determination of naturel radioactivity in some building materials
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği