SPOR KULÜPLERİ YÖNETİCİLERİNİN PLANLAMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - Karadağ, Dilek; Sezer, Süreyya Yonca; Karadağ, Mustafa (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmada, spor kulüpleri yöneticilerinin, planlamasürecine yönelik görüşlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bubağlamda sporun insanlar üzerindeki olumlu etkilerinin hızla yayılmayabaşlamasıyla beraber, spor yönetimi alanında da farklılaşma vegelişmeler kendisini göstermiştir. Belirli amaç için kurulan sporyönetimlerinde örgüt ve organizasyonlar açısından daha iyi hizmetlersunmak amacıyla spora özgü değişiklikler yapılması gerekmektedir.Şüphesiz değişikliklerin yapılması planlamalarla mümkün olmaktadır.Spor yöneticileri planlamaya önem vermeli ve planların uygulanmasınoktasında yetkilerini sonuna kadar kullanmalıdırlar.Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Elazığ ilinde faaliyetgösteren 85 spor kulüp başkanı oluşturdu. Araştırma doğrudan evrenüzerinde uygulanmıştır. Bu çalışmada alan taraması yöntemindenfaydalanılmıştır. Veri toplama aracı olarak da Karagöz (2006) tarafındantarafından geliştirilen “Okul Müdürlerinin Yönetim Süreçleri AçısındanKarşılaştıkları Problemler Ölçeğinin Planlama Bölümü” ölçeği uygulandı.Verilerin analizinde SPSS 21. 0 İstatiksel paket programı kullanıldı,veriler tanımlayıcı istatistikler olarak yüzde, frekans, standart sapma veortalama teknikleri, gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için t testive tek yönlü varyans analizi ile test edilmiştir.Bulgular: Araştırmanın sonucunda elde edilen verilere göre; Sporkulübü yöneticileri, planlama sürecinde kulüp personelinden destekaldıklarını ve planlama yaparken çevresel faktörler sebebiyle sorunyaşadıklarını belirtmişlerdir. Sonuç: spor kulüpleri, hazırlamış oldukları planları, amaçlarıdoğrultusunda kullanabilecekler ve bu planlar sayesinde karşılaştıklarızorlukların üstesinden gelebileceklerdir. Ayrıca planlamaya ilişkin olaraksunulan çözüm önerilerinin belirlenmesiyle bu alanda yapılacak olanbaşka çalışmalara katkı sağlanacaktır.
Keywords: İşletme; Spor Bilimleri