YEREL MEDYANIN DİJİTALLEŞMESİ VE DEĞİŞEN GAZETECİLİK PRATİKLERİ: ELÂZIĞ ÖRNEĞİ - YILAR, ÖMER ENES (Fırat Üniveristesi, 2022)
Dijitalleşmeyle birlikte sosyal ağ platformları da medya kurumlarının haber üretim sürecinde ve haberi kullanıcıya ulaştırmasında önemli bir yere sahip olmuştur. İnternet, sosyal ağlar, bilgisayarlar, mobil cihazlar gibi yeni iletişim teknolojileri ile oluşturulan ve kullanıcıya anında ulaştırılan haberlerden oluşan dijital medya oldukça karmaşık bir yapıdan oluşmaktadır. Günümüzde bu teknolojilerle dikkat çeken medya ortamı aynı zamanda gazete, radyo, televizyon gibi geleneksel aygıtlarla da mevcudiyetini devam ettirmektedir. Dijital medyanın bu karmaşık yapısının tam olarak anlaşılabilmesi için yerel medyanın dijitalleşme sürecinin tam olarak anlaşılması önemli görülmektedir. Bu çalışmada yerel medyada dijitalleşme süreci ve değişen gazetecilik pratikleri Elazığ örneği özelinde incelenmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda çalışma kapsamında yerel medyanın dijitalleşme sürecinde ortaya çıkan sorunlar belirlenerek çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırma kapsamında, dijital doğumlu olan Sondakika23, yerel televizyon kanallarının haber siteleri olarak faaliyet gösteren elazigsonhaber.com, kanal23.com, yerel basılı gazetelerin internet haber siteleri olarak faaliyet gösteren elazigfirat.com ve elazighaberkent.com haber siteleri ile bu kurumların sosyal medya hesapları incelenmiştir. Araştırma nicel ve nitel olarak iki boyuttan oluşmaktadır. Nitel boyutta örneklem olarak seçilen medya ortamlarının yönetici ve editör kadrosu ile derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak yüz yüze görüşmeler yapılmış ve yerel medyanın dijitalleşme sürecinde karşılaştığı problemler belirlenerek bu problemlere çözüm önerileri sunulmuştur. Ayrıca yapılan görüşmelerle dijitalleşmenin gazetecilik pratiklerinde meydana getirdiği değişimler saptanmaya çalışılmıştır. Nicel boyutta ise örnek olarak seçilen medya ortamlarının haber siteleri Alexa analiz sitemi kullanılarak analiz edilerek, sosyal medya ortamları ve haftalık yüklenen haber sayıları ile bu haberlerin kategorik dağılımları içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş ve araştırmaya ek veriler sağlanmıştır. Araştırma sonucunda Elazığ ilinde yerel medyanın dijitalleşmeye büyük oranda uyum sağladığı, yeni medyanın olanaklarından faydalanıldığı ancak dijitalleşmenin bir rekabet ortamına neden olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Ayrıca bu araştırmada dijitalleşme sonucunda Elazığ ilinde yerel medyada çalışan gazetecilerin pratiklerinde yaşanan bazı değişiklikler de saptanmıştır.

Along with digitalization, social networking platforms have also had an important place in the news production process of media institutions and in delivering the news to end-users. Digital media is a very complex structure with the ability to deliver instant messages to users through new communication technologies such as the internet, social networks, computers, and mobile devices. Today, the media platforms that draw attention to these technologies also continue their existence with traditional devices such as newspapers, radio, and television. In order to fully grasp the complex structure in question, it is of great importance to have a thorough understanding of the digitalization process of local media. This study has analyzed the digitalization process and changing journalism practices in the local media by implementing a case study. At the same time, within the scope of the study, the problems that arise in the digitalization process of the local media were detected, solutions were offered. Within the scope of this research, Sondakika23, which is totally digital, elazigsonhaber.com; operating as news sites of local TV channels, and Kanal23.com were analyzed. Also, news websites of elazigfirat.com and elazighaberkent.com, which operate as internet news sites of local printed newspapers, were analyzed. Finally, social media accounts of these establishments were also examined. Face-to-face interviews were conducted with the managers and editorial staff of the selected media. Using the in-depth interview technique, problems encountered by the local media in the digitalization process were determined and solutions were offered. In addition, the changes that digitalization brought to journalism practices were determined through the interviews. As an example, the news websites of the selected media were analyzed using the Alexa Analysis System. Using the system in question, social media accounts, the number of news items uploaded weekly and the categorical distribution of these items were analyzed. Benefiting from the content analysis method, additional data was provided to the research. As a result of this research, a conclusion below was reached: the local media in Elazig largely adapts to digitalization utilizing the possibilities of new media. However digitalization in this regard has caused a competitive setting. In addition, in this research, some changes in the practices of journalists working in the local media in the province of Elazig as a result of digitalization were also determined.
Digitalization of local media and changing journalism practices: A case study of Elâzığ
Keywords: İletişim Bilimleri; Gazetecilik