DÖRT FARKLI YÖNDE KURULU AYNI ÖZELLİKTEKİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİNİN PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - CENGİZ, CAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tez çalışmasında Samsun ilinde kurulmuş dört farklı yönde yerleştirilmiş dört adet birer MW'lik Güneş Enerjisi Santrali (GES)'nin elektriksel hesaplamalarının analizleri yapılarak çeşitli parametreler yönünden kıyaslanması gerçekleştirilmiştir. Santrallerin 2021 ve 2022 yılları için elde edilen günlük üretim verileri tezde kullanılmıştır. Bu sayede 4 farklı yön için geniş kapsamlı bir veri kaynağı elde edilmiştir. Santrallerden alınan sıcaklık, bağıl nem, rüzgâr hızı, panel yönü, panel açısı ve kirlilik gibi değerler günlük ve aylık periyotlarda alınan değerlerdir. Işınım değerlerinin düştüğü ayları incelediğimiz üretim değerlerini etkileyen etkenlerin iklimsel etkiler olduğu görülmüştür. Ana etkenin ışınım eksikliği olduğu durumlarda güneşin dünyaya geliş açısı 23 Eylül tarihlerinde düşmeye başlamış ve 21 Mart tarihinde ise yükselmeye başlamıştır. Bu tarihler arasında kaydedilen durum, Batı ve Doğu arasındaki üretim farklarının bir değişkenlik göstermeyişidir. Üretim farkları Kuzey ve Güney yönleri arasında % 30-55 arasında değişiklik göstermiştir. Farkın en belirgin ayları, güneş ışınlarının Kuzey yarım küreye en eğik geldiği Aralık ve Ocak aylarıdır. GES'lerin farklı çatı yönlerine göre Karadeniz iklimi için kurulumunun fizibilite çalışması da ileriye dönük yapılarak, yaşanabilecek doğa olaylarına verilen tepkiler tavsiye olarak raporlanmıştır.

In this thesis, the electrical calculations of four 1 MW Solar Power Plants (SPPs) located in four different directions, established in Samsun, were analyzed and compared in terms of various parameters. The daily production data of the plants for the years 2021 and 2022 were used in the thesis. In this way, a comprehensive data source was obtained for four different directions. Values such as temperature, relative humidity, wind speed, panel direction, panel angle and pollution taken from the power plants are the values taken in daily and monthly periods. It has been observed that the factors affecting the production values in the months when the irradiance values decreased were climatic effects. In cases where the main factor is the lack of radiation, the angle of incidence of the sun to the earth started to decrease on September 23 and started to rise on March 21. The situation recorded between these dates is that the production differences between the West and the East did not show any variation. Production differences varied between 30 and 55% between the North and South directions. The most obvious months of the difference are December and January, when the sun's rays are most oblique to the northern hemisphere. The feasibility study of the installation of SPPs for the Black Sea climate according to different roof aspects was also carried out prospectively, and the responses to possible natural events were reported as recommendations.
Comparison of parameters of solar power plants with same characteristics installed in four different directions
Keywords: Enerji