Böbrek pelvisi primer adenokarsinomu: Olgu sunumu - Akpolat, Nusret; Yalçın, Orhan; Solmaz, Arslan Özgen (My University, 2004)
Böbrek pelvisinin primer adenokarsinomları, tüm böbrek karsinomlarının %1’ini oluşturur. Bu karsinomların Bellini duktusları, embrionel artıklar ve pelvisin transizyonel hücrelerinden köken aldığı bildirilmiştir. 72 yaşındaki erkek hastaya sol nefrektomi operasyonu uygulandı. 6,5x4,5x4 cm ölçülerinde böbrek pelvisine yerleşmiş tümör saptandı ve böbrek pelvisinin primer adenokarsinomu tanısı kondu. Diğer organ adenokarsinomları böbreğe sık metastaz yaptığı için, bunlar ile ayırıcı tanıya gidilmeden böbrek pelvisinin adenokarsinomu tanısı verilmemelidir.
Keywords: Böbrek; Neoplazm metastazı; Adenokarsinom; Nefrektomi; Pelvis