Isı borulu güneş enerjili termosifon düzlemsel kollektörün performansı - Esen, Mehmet; Yüksel, Tahsın (My University, 2000)
Bu çalışmada, güneş enerjili yeni bir su ısıtma sistemi olarak ısı borulu, iki fazlı, termosifon bir güneş enerjili kollektör deneysel olarak incelenmektedir. Öncelikle, çeşitli faz değiştiren akışkanlar (aseton, metanol, etanol) içeren kollektörün termal performansını değerlendirmek için bir deney seti kuruldu. Daha sonra güneş ışınımı ve akışkan kütlesinin kollektör performansı üzerine etkisi aseton, metanol ve etanol ile çalışıldı. Neticede bu tip bir kollektörün bilhassa soğuk, bulutlu ve rüzgarlı günlerde başarılı bir şekilde kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar; Fizikokimya