Romatoid artritli hastalarda solunum fonksiyon testleri ile radyolojik değerlendirmenin kıyaslanması - Murat, Ayşe; Kavuncu, Vural; Turgut, Teyfik; Akgün, Murat; Kırış, Adem (My University, 2005)
Romatoid artritli hastalarda klinik bulgular, solunum fonksiyon testi (SFT) ve P-A akciğer grafisi bulgularının, toraksın yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (YÇBT) incelemesindeki patolojileri önceden kestiriminin araştırılmasını amaçladık. Amerikan Romatizma Birliği kriterlerine göre romatoid artrit tanısı konulmuş, yaş ortalaması 50.6±13 olan toplam 45 hasta (40 kadın, 5 erkek) çalışmaya alındı. Klinik değerlendirme ile Larsen radyolojik skorlaması yapıldıktan sonra SFT uygulandı ve P-A akciğer grafisi ile toraks YÇBT çekildi. PA akciğer grafisi ve SFT incelemelerinin toraks YÇBT’de patolojiyi tahmin etmede yüksek özgüllüklerinin olduğu (sırasıyla %100, %100) ancak duyarlılıklarının düşük olduğu (sırasıyla %40, %21) bulundu. Multivaryant analize göre, klinik, radyolojik ve SFT değerlendirmelerinin hiçbiri toraks YÇBT’deki patolojik bulguların kestiriminde önemli bulunmadı.
Keywords: Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Artrit; romatoid; Solunum fonksiyon testleri